Logo Motortrails.nl motorreizen

Guatemala Maya Route

Dag 1 - Vertrek Amsterdam - Aankomst in San Pedro Sula (Honduras)
Het is een lange vlucht maar je komt na een overstap in Amerika dezelfde dag nog aan in Honduras. Op de luchthaven wordt je opgewacht door onze reisbegeleider die je naar ons hotel in het centrum van de stad brengt.  San Pedro Sula is niet de hoofdstad (dat is Tegocigalpa), maar wel de grootste en drukste stad van het land. De stad is economisch gezien het kloppend hart van het land. Hier vindt onder andere de handel in Bananen (Chiquita), koffie,  suiker en hout plaats. Het is de snelst groeiende plaats van Midden-Amerika.

Dag 2 - San Pedro Sula - Copán Ruinas
We halen de motoren op en rijden in de loop van de ochtend de drukke stad uit. We rijden via een schilderachtige route, over een verharde weg naar het plaatsje Copán Ruinas, waar we zullen overnachten.  Copán Ruinas is een gezellig, kleine bergstadje met geplaveide straten en rode tegel daken. 

Dag 3 - Copán Ruinas - verblijf
In de ochtend bezoeken we de wereldberoemde, gelijknamige Maya  ruïnes met de acropolis en de trappen bedekt met hiërogliefen. Nadat Copán door de oorspronkelijke Maya bevolking werd verlaten werd de stad (her)ontdekt in 1570. Pas in de 19e eeuw vonden serieuze opgravingen plaats. De stad werd gesticht in de 5e eeuw, en werd een van de belangrijkste steden van de Maya-beschaving. De opgravingen onthullen drie periodes van ontwikkeling, voordat de stad in het begin van de 10e eeuw werd verlaten. Gedurende de hoogtijdagen telde Copán zo'n 20.000 bewoners. Het meest bekend is de hiërogliefentrap. Deze trap is bekleed met meer dan 2000 hiërogliefen die de geschiedenis van de Copán-dynastie beschrijven.

Dag 4 - Copan Ruinas - Antigua (Guatemala)
Na de vlot lopende grensformaliteiten steken we de grens over en zijn we in Guatemala. De hele ochtend zullen we over goed geasfalteerde slingerwegen door de bergen en het regenwoud rijden. Dit zijn smalle binnendoor routes met zeer weinig verkeer. We komen vervolgens op de drukkere Pan American Highway die we volgen tot in het centrum van Guatemala City. Door het drukke verkeer vinden we weer een weg de stad uit aan de oostkant. Het is nu niet ver meer naar de eindbestemming van vandaag, de koloniale stad Antigua. Antigua is een gezellige, door vulkanen omringd stadje.

Dag 5 - Antigua – Panajachel (Lago Atitlan)
We hebben de ochtend de tijd om het oud Antigua te verkennen. Antiqua is de voormalige hoofdstad van Guatemala en heette voorheen Santiago de los Caballeros. Na een aantal ernstige aardbevingen werd in 1776 de hoofdstad verplaatst naar Guatemala-Stad. Daarna raakte Antiqua in vergetelheid. Nu beleeft Antigua een nieuwe bloeiperiode, en is de oude binnenstad grotendeels weer in oude glorie gerestaureerd. Je wandelt nu door een stad waar de tijd ruim 200 jaar lijkt te hebben stilgestaan.

Na het middag eten vertrekken we vanuit Antigua en slaan af van de hoofdweg en rijden over een kleine, onverharde weg naar Lago Atitlan. Lago  Atitlan is een van de mooiste meren van de wereld, omringd door drie indrukwekkende vulkanen. Hier geniet je van een fantastisch uitzicht over het bergachtige gebied. We overnachten in het gezellige, maar ook toeristische stadje Panajachel.

Dag 6 - Panajachel - Chichicastenango
In de ochtend heb je de tijd om de markt van Panajachel te bezoeken. Je vindt hier veel souvenirs en handwerk van de lokale Indiaanse bevolking. Voor de meer avontuurlijk rijders is het mogelijk om in de ochtend over een klein en onverhard weggetje langs het meer te rijden. Onderweg kom je langs enkele kleine typisch Indiaanse dorpjes en heb je prachtige uitzichten over het meer. Na de lunch  rijden we op een slingerende verharde weg over de bergen naar het bergstadje Chichicastenango, waar we overnachten.

Het rustige bergdorp met straten van hobbelige kasseien lijkt geïsoleerd van de ontwikkelingen in de rest van het land. Maar op verschillende dagen in de week is hier een kleurrijke Maya indianenmarkt op het plein voor de koloniale kerk. Tijdens de marktdagen loopt het stadje vol met indianen uit de hele omgeving. Het is een boeiende belevenis om als buitenstaander je hier tussen te begeven. Het is de meest drukbezochte en meest kleurrijke markt van de Maya-indianen in de hooglanden.

Dag 7 - Chichicastenango - Coban
Vandaag rijden we over een uitdagende onverharde weg dat je (off-road) rijvaardigheid op de proef stelt. We rijden over een van de hoogste bergen van Guatemala met adembenemende uitzichten. Het kan behoorlijk koud zijn, maar de temperatuur zal weer snel stijgen tot tropische warmte als afdalen. Onderweg kijk je regelmatig uit over de Alta Verapaz regio. In de namiddag komen we aan het plaatsje Santa Cruz de Verapaz, dat niet ver van Coban ligt.

Dag 8 - Coban - Sayaxche
We rijden via de hoofdweg naar Coban, de belangrijkste stad van de Alta Verapaz regio, beroemd om zijn koffieplantages. Landschappelijk is dit gebied  wellicht een van de mooiste in het land, met verschillende turkoois meren, riviertjes en een 300 meter lange natuurlijk gevormde brug. Bij het plaatsje Lanquin  verlaten we dit mooie heuvelachtige landschap en dalen af naar de vlakke laaglanden. Hier komen we echt in het laagland regenwoud. Dat voel je ook omdat het erg warm en klam wordt. We volgen vervolgens de weg naar Chisec, gelegen in de afgelegen junglegebieden van het Peten, bij de grens van Mexico. De eerste 70 kilometer zijn onverharde en dit maakt het een van de meer avontuurlijke routes van de tour. Er zijn maar enkele wegen naar dit gebied en daardoor blijft het oerwoud meestal ongerept. Peten is nog steeds het laatste toevluchtsoord voor exotische vogels, zwijnen, jaguars en andere bedreigde dieren. We passeren een aantal Maya-dorpen en lunchen in een basale 'comedor' van de lokale Indianen voordat we de nacht doorbrengen in Sayaxche, in een kleine lodge met uitzicht op de Rio "La Passion".

Dag 9 -  Sayaxche - Lago Peten Itza - Tikal
De Peten regio heeft de grootste concentratie Maya-ruïnes van Guatemala. Vandaag bezoeken we de bijzondere Ceibal, en Maya-ruïne op slechts 12 km van Sayaxche. Een modderige onverharde weg leidt naar de ruïnes verborgen in de dichte jungle. Omdat Ceibal nogal afgelegen ligt en moeilijk bereikbaar is, komen hier maar weinig toeristen. Na de lunch steken we de rivier "La Passion"  over in een veerboot en ga naar de Lago Peten Itza. We rijden langs het meer aan de oostkant en bereiken onze lodge dat aan de rand van het meer ligt.

Dag 10 - Tikal
Het hoogtepunt van vandaag is het bezoek aan Tikal, een van de grootste en meest indrukwekkende van alle oude Maya steden, gelegen 40 km ten noorden van het Peten Itza meer. De massale ruïnes van Tikal zijn geconcentreerd in groepen omgeven door het dichte regenwoud. Hoog boven in de reusachtige ceiba cederbomen zie je de brul- en spinapen van de ene boom naar de andere springen. Een gespecialiseerde gids leidt ons naar de door de bossen doorsnede routes naar alle grote archeologische groepen. Keer terug in de namiddag naar de Lago Peten Itza waar we nog een nacht doorbrengen in een jungle lodge direct bij het meer en geniet van een late namiddag zwemmen.

Dag 11 - Lago Peten Itza - San Ignacio (Belize)
Het verlaten van het meer en rijden richting de grens met Belize. Na ongeveer 40 km slaan we af en rijden over een kleine, een onverharde weg naar de Maya-ruïnes van Yaxha. Ook deze ruïne is  prachtig gelegen in een weelderige jungle met brulapen en papegaaien. Na het bezoek aan deze ruïnes passeren we de grens en rijden ongeveer 15 km naar het plaatsje San Ignacio. We overnachten in het Cahal Pech Village Resort, vanwaar je vanuit je eigen veranda kunt genieten van een prachtig uitzicht over de Maya bergen en de omliggende dorpen.

Dag 12 - Dagtocht naar Caracol
We rijden 85km over een niet geasfalteerde weg, waarvan sommige delen, afhankelijk van de weersomstandigheden, slecht kunnen zijn. Caracol (De Slak) werd ontdekt in 1938. In 1986 werd een met hiërogliefen bedekte steen ontdekt die een overwinning door Caracol over Tikal beschreef. Door deze ontdekking wordt  Caracol nu gezien als de meest belangrijke en invloedrijke Maya stad uit haar tijd. De grootste piramide is 44 meter hoog en wordt beschouwd als de grootste, door mensen gemaakte structuur in Belize.  Ook het vogelrijke oerwoud waar deze ruïnes zich bevinden voegt toe aan het bijzondere van deze plek. In de middag rijden we weer terug naar San Ignacio.

Dag 13 - San Ignacio - Rio Dulce (Guatemala)
Vanuit San Ignacio gaan we weer terug naar Guatemala. We rijden vervolgens in zuidelijke richting over een nieuw verharde weg door het regenwoud en stoppen in Poptun bij de hacienda Finca Izobel voor de lunch. In de middag komen we aan bij de "Rio Dulce" waar we de nacht doorbrengen. Als er tijd is, kan je  een boottocht nemen om het oude Spaanse fort te bezoeken. We verblijven aan de noordkant van Zuid-Amerika’s langste brug die de Rio Dulce scheidt van het Lago Izabal. Rond dit gebied voornamelijk in Livingstone wonen zwarte Guatemalteken. Door Engelse slavenhandelaren zijn hun voorvaderen vanuit Afrika naar Centraal-Amerika verscheept.

Dag 14 - Rio Dulce - San Pedro Sula (Honduras)
Vanuit Rio Dulce rijden we door uitgestrekte bananenplantages en passeren we de grens naar Honduras. ‘s Middags bereiken we de Caribische stranden van Omoa, waar we zullen lunchen.  Na de lunch rijden we terug naar de drukke stad San Pedro Sula, waar ons motoravontuur eindigt.

Dag 15 - San Pedro Sula - Vertrek
Vandaag wordt je naar de luchthaven gebracht voor vlucht naar Amsterdam

Dag 16 – Aankomst Amsterdam

 

 • Reisdetails

  Reiscode:
  GUA
  Categorie:
  Avontuur
  Groepsgrootte:
  6 - 8
  Dagen:
  -
  Prijs:
  n.n.b.
 • Routekaart

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner