Logo Motortrails.nl motorreizen

Noord Laos Vietnam

Dag 1 - Amsterdam - Vertrek

Dag 2 - Aankomst - Hanoi
Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij arriveren je of ‘s morgens of ‘s middag op de luchthaven van Hanoi. Het is dan nog een half uur rijden naar het hotel in het centrum van de oude stad

Dag 3 - Hanoi - Mai Chau
De reis naar het westen begint met de drukte van de ochtendspits in de hoofdstad. Dikke pakken brommertjes banen zich een weg door de stad. Wij maken daar een klein deel van uit. Vanaf Xuan Mai volgen wij een deel van de Ho Chi Minh route. Deze nu prachtige route was vroeger niet meer dan een spoor door de jungle die de Noord-Vietnamezen gebruikten om tijdens de oorlog het zuiden te bevoorraden. Vervolgens rijden wij op smalle rustige landweggetjes tot de lunch in de buurt van Cam Thuy en nemen de hoofdweg om het Pu Luong Nationaal Park naar Mai Chau. Hier overnachten we bij Thai thuis. Het is geen luxe maar wel een bijzondere belevenis. Natuurlijk wordt er in de avond door de dorpsoudste flink rijstwijn geschonken.

Dag 4 – Mai Chau - Na Meo
Net buiten Mai Chai bezoeken we een van de chopstick fabriekjes langs de weg, vervolgens rijden we over een lange hangbrug. Daarna rijden we door het prachtige Pu Luong National Park. De route is enkele jaren geleden geasfalteerd. We buigen daarna via smalle binnendoorwegen af naar de grenspost met Laos. In de grensplaats zullen we overnachten. Het enige hotel is dit dorp is zeer eenvoudig.

Dag 5 - Na Meo - Sam Neua
Na de grensformaliteiten rijden we de wereld van Laos binnen, waar de tijd lang heeft stilgestaan. Het rustige tempo in dit dunbevolkte land brengt je direct in een ander ritme. Na de grens is het ruim 50 km door prachtig kartstgebergte naar de indrukwekkende grotten van Vieng Xay. Een tweede grottencomplex in de buurt is kortgeleden ook geopend. Hier kunnen we met een kayak ver invaren. We zullen ter plaatse bekijken welke grotten we zullen bezoeken. Na de grotten is het nog zo'n 40 kilometer naar de plaats waar we zullen overnachten.

Dag 6 – Sam Neua - Ban That
Dit wordt een spannende rit. Ons doel is om het natuurpark Nam Et te doorkruisen. De weg die door dit park loopt is onverhard en wordt heel erg smal. De volgauto kan dit deel van de reis niet mee. In het park leven nog wilde katten, herten en tijgers. We komen het park weer uit aan de west kant bij het plaatsje Ban That. Dit is een erg klein plaatsje (dorp) met zeer eenvoudige overnachtingsmogelijkheden. Maar na de inspannende rit van vandaag zul je waarschijnlijk hoe dan ook goed slapen. Mochten we nog voldoende daglicht tijd hebben dan zullen we 50 km doorrijden om te overnachten in Vieng Thong. Hier zijn de overnachtingsmogelijkheden iets minder eenvoudig.

Dag 7 - Ban That - Nong Khiao
Dit is een rit van 50 kilometer over een redelijk goed verharde weg. Vanaf Vieng Thong volgt een prachtige route door het karstgebergte. Voor Nong Khiao kunnen we nog de beklimming maken naar het Phadeng uitzichtpunt. Nong Khiao ligt aan de rivier en is de laatste flink gegroeid doordat hier dagelijkse een boot richting Luang Prabang vertrek. Bovendien is de ligging van het dorp echt uniek. 

Dag 8 - Nong Khiao - Muong Xay
Dit wordt weer een avontuurlijke dag. Na een half uurtje over de hoofdweg slaan we af naar het noorden. We volgen dan een lange onverharde route. Dit moeilijkheid hiervan is helemaal afhankelijk van de regengeval. De regen kan de oppervlakte kleilaag in een gladde spiegel veranderden. Het onverharde deel is 75 km lang. Dan komen we in Muang Khoua. Hier hebben we lunch. Daarna is het nog 100 km over een goed verharde weg toch een prachtig gebied. Muong Xay ligt op het kruispunt van twee grote wegen.

Dag 9 - Muong Xay - Luang Prabang
De gehele dag rijden we over een binnendoor weg. Deze is grotendeels onverhard en soms heel slecht. Een paar keer moeten we met een veerbootje een rivier oversteken. Dit deel van de route is 140 km. De weg eindigt aan de rivier. Hier zetten we de motoren op de boot en varen deze in circa twee uur naar Luang Prabang.

Dag 10 - Luang Prabang - Verblijf
We blijven we een dagje in de mooie stad. In de loop van de ochtend kunnen we eventueel een tocht maken naar de Khuang Xi waterval, zo’n 15 km buiten Luang Prabang en door Unesco beschermd. In de omgeving van Luang Prabang zijn heel veel tempels te zien. Maar Luang Prabang is ook een heel geschikte stad om lekker op een terras aan de oever van de rivier te zitten.

Dag 11 - Luang Prabang - Phonsavan
dit is een lange route, maar geheel geasfalteerd en door misschien wel het mooiste deel van Laos. Het eerste deel van de route is nog druk, omdat dit de hoofdweg tussen de hoofdstad en Luang Prabang is. Na de lunch in Phou Khoun, bij het prachtige uitzicht, wordt het rustiger op de weg. Phonsavan is bekend vanwege de vlakte der kruiken.

Dag 12 - Phonsavan - Nam Kan
In de ochtend bezoeken we een of meerdere vlaktes met kruiken. De verschillende vlaktes rond phonsavan liggen bezaaid met gigantische stenen kriuken. De kruiken zijn soms meer dan vijf meter hoog. Hoe de kruiken hier ooit terecht zijn gekomen en waar ze ooit voor gebruikt zijn is onbekend. Het bezoeken van tenminste een van de vlaktes is zeker de moeite waard. In het gebied rond Phonsavon is tijdens de Vietnam oorlog veel gebombardeerd. Laos was in die tijd een vrije bomberdement zone. Dit omdat de Ho Chi Minh route, de aanvoerroute van het noorden van Vietnam naar de Vietcong strijders in het zuiden, door Laos liep. In dit gebied vind je nog veel restanten hiervan. Oude bomhulzen dienen als voederbakken of als palen waarop huizen zijn gebouwd. Na de kruikenvlaktes volgen we de hoofdweg naar de grens met Vietnan. Dit is een andere grens dan we zijn binnengekomen. Voor een deel van deze route volgen we een onverharde binnendoorroute. De overnachtingsplaats is net over de grens aan Vietnamese kant. Het is een klein dorpje met eenvoudige accommodatie.

Dag 13 - Nam Kan - Thai Hoa
Dit is een afgelegen deel van Vietnam is het een uitstulping in de grens met hooggebergte dat moeilijk bereisbaar is. De hoofdweg is prachtig en volgt de rivier. Maar we hebben ook een optie om binnendoor richting het noordoosten te rijden. Thai Hoa ligt op de Ho Chi Minh route.

Dag 14 - Thai Hoa - Ninh Binh
Bijna de gehele dag volgen we smalle binnendoorwegen door dicht bevolkte gebied. Ten opzichte van Laos is Vietnam heel dicht bevolkt. Vietnam is iets groter van Laos maar heeft bijna 20 keer zoveel inwoners. Er zijn hier dus ook veel meer smalle binnendoorweggetjes. Ninh Binh ligt in een prachtig gebied van Karstgebergte en daar doorheen lopende rivieren. Het is een soort Halong Baai op land.

Dag 15 - Ninh Binh - Hanoi
We volgen binnendoorwegen tot de stadsgrens, daarbinnen nemen we de hoofdwegen en in de chaos van het verkeer komen we weer terug bij ons startpunt. De bedoeling is om rond of net na de middag aan te komen in Hanoi. De rest van de dag heb je dan nog de tijd om de stad te bezoeken.

Dag 16 - Hanoi - Vertrek
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht terug naar huis.

 • Reisdetails

  Reiscode:
  LAO
  Categorie:
  Avontuur
  Groepsgrootte:
  6 - 10
  Dagen:
  16
  Prijs:
  vanaf 3.295,-
 • Routekaart

 • Film

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner