Logo Motortrails.nl motorreizen

Chili Argentinie Patagonie

De route van de reis van Ushuaia naar Temuco is in omgekeerde volgorde.

Dag 1 - Vertrek  Amsterdam

Dag 2 - Aankomst - Temuco
Na nog een overstap in Santiago de Chile kom je aan in Temuco de startplaats van onze motorreis. In de middag maak je kennis met je motor en krijg je de nodige uitleg over de manier van reizen en je motor.

Dag 3 - Temuco - Junin de los Andes
Vandaag verlaten we Chile via een mooie gedeeltelijk onverharde route over het Andesgebergte. We volgen de Melipueco rivier en zien enkele pittoreske dorpjes.  Over de gehele lengte wordt de grens tussen Chili en Argentinë  gevormd door het Andesgebergte.  Dit heeft lange stukken niemandsland tot gevolg.  We volgen een prachtige hoge pas alvorens we bij het Argentijnse deel van de grens komen.  De grensomgeving wordt gekenmerkt door de vele inheemse Slangendennen. In Argentinië volgen we de weg parallel aan de Aluminé rivier en komen in het gelijknamige rustige plaatsje Aluminé in het noorden van Patagonië. We rijden door naar Junin de los Andes.

Dag 4 - Junin de los Andes - San Carlos de Bariloche
Via de Ruta 40 volgen we het Andesgebergte in zuidelijke richting.  We gaan genieten van het  rijden en de geweldige uitzichten op de majesteuze bergen. We passeren het toeristendorp Villa La Angostura. De nederlandse Koningin Máxima heeft in Villa La Angostura twee percelen grond in bezit, haar broer Martin heeft er een restaurant.  Het is nu nog ca. 80 kilometer naar San Carlos. De stad ligt in het hart van het Nationale Nahuel Huapipark en aan de oever van het Nahuel Huapi-meer. Bariloche  wordt ook wel het argentijnse Zwitserland genoemd.

Dag 5 - San Carlos de Bariloche - Esquel
We zijn nog steeds in het Argentijnse deel van het merengebied. In de ochtend zul je bijna continu uitzicht hebben op een of meerdere meren. We volgen route 258 en El Bolson is de eerste plaats die we tegenkomen na 130 kilometer pure natuur. Deze plaats staat bekend om zijn regelmatige UFO sightings. Ook is deze plaats erg natuurbewust en je vindt in grote tegenstelling tot de rest van Patagonie hier veel vegetatische en biologische eetgelegenheden. We stoppen hier voor lunch. Niet veel verder slaan we de grote weg af en rijden we over een onverharde weg het grote National Park Los Alerces in. Hier zie je deze middag meer prachtige meren dan je op een hand kunt tellen. De laatste 30 kilometer naar Esquel rijden we weer verhard. 
 
Dag 6 - Esquel - Puyuhuapi
Vroeg in de ochtend zetten we onze tocht richting het zuiden voort. Alvorens we bij de Chileense grens aankomen doen we het plaatsje Trevelin aan. Hier woont de grootste Waalse gemeenschap van Argentinie en dat is te zien. Overal die je de rode draak afgebeeld en zijn de groen-witte kleuren van de vlag van Wales terug te vinden. Hier wordt de weg onverhard en zal dit voorlopig blijven. Via een mooie route bereiken we de grens. Het is een kleine post bestaande uit een klein huisje en een caravan. Een stukje verder ziet de Chileense post er veel groter uit. In Futaleufu nemen we even pauze en bereiden ons voor op de prachtige rit die vanmidag komt. Want de rest van de dag rijden we de Carretera Austral en zul je je ogen uitkijken bij al het prachtige natuurschoon op deze route. Na elke bocht dient zich weer een nieuw meer een waterval of rivier aan. En dan het bijna constante uitzicht op de witte toppen van de Andes links van je. Maar verlaten is het wel. De enige mede weggebruikers die je wellicht tegen zult komen zijn de herders te paard met een flinke kudde koeien of schapen achter zich aan. We overnachten in de plaats Puyuhuapi aan het Lago Ventisquero. In deze omgeving zijn veel Duitser terecht gekomen dit heeft tot gevolg gehad dat in dit plaatsje zelfs de straatnamen Duits zijn. We overnachten in het prachtige Casa Ludwig. 
 
Dag 7 - Puyuhuapi - Coihaique
Vandaag is de omgeving wellicht nog mooier dan gisteren. Het is het tweede deel van de indrukwekkende Carratera Austral door het prachtige donkergroene regenwoud met haar ontelbare meren en rivieren. Dit is noord-patagonie op haar best. We rijden door twee nationale parken; NP Queulat en Lago Las Torres. We doen lekker rustig aan met veel fotostops om optimaal van alle schoonheid te genieten. In Coyhaique overnachten we in een hotel in het centrum. 
 
Dag 8 - Coihaique - Puerto Guadal
Verder naar het zuiden rijden we over een onverharde highway 7 en komen in de provincie Carrera. Dit is een verlaten provincie met maar een weg en deze prachtige weg voert ons langs de oevers van het azuurblauwe Lagos Buenos Aires. De helft van dit meer ligt in het buurland Argentinie.  Vanaf het zuidpuntje van het meer is nog een klein stukje rijden naar het plaatsje Puerto Guadal in Chile.

Dag 9 - Puerto Guadal – verblijf
Vandaag is een om uit te rusten, uitslapen, zwemmen, internetten. Maar je kunt optioneel ook een helicopter vlucht  maken boven de gletcher. Vanmiddag misschien al een biertje. 

Dag 10 - Puerto Guadal - Gobernador Gregores
Een lange dag door een van de meest afgelegen gebieden van het land. Dit is het meest verlaten deel van Ruta 40. Deze Argentijnse equivalent van Route 66 loopt vanaf de grens met Bolivia in het noorden tot Vuurland in het zuiden en van deze ruim 4600 is het grootste deel nog onverhard waaronder de ruim 300 kilometer van vandaag. Het is een grote belevenis in deze leegheid te rijden. Met het enige leven om je heen de Nano’s (een soort struisvogel) en Guannacos (een soort Lama’s). De lage dorgele begroeiing om je heen maakt het prairie gevoel compleet. 
 
Dag 11 - Gobernador Gregores  - El Calafate
Het tweede deel van onze reis gaat weer door desolate gebieden over oneindige landwegen. Eerst volgen wij de iets smallere Ruta 29 en komen dan weer terug op de beroemde Ruta 40.  Zo komen we misschien door een nog desolater gebied als gisteren.   We stoppen bij het benzine station in het dorp van Tres Lagos en volgen de Ruta 40. We rijden langs de oostzijde van het Lago Viedma Lake en komen langs het grootste meer van Argentinië Lago Argentino.  De laatste 30 km weg naar het toeristische El Calafate is van goede kwaliteit.  Nu hebben we ruime keuze uit diverse restaurants en souvenirwinkels.  Toeristen komen hier om de Glesjers te bezoeken.
 
Dag 12 - El Calafate dagtocht Glacier Perito Moreno
De Gletsjer Perito Moreno is een van de twee nog steeds schuivende gletsjers op aarde. De gigantische ijsmassa van 30 kilometer lang en enkele kilometers breed schuift elke dag twee meter in het meer. En dat hoor je. Vanaf ver hoor je al het machtige gekraak en geschuif van de miljoenen kilo’s ijs dat naechoot tussen de bergen. Als je er vlak voor staat heb je pas echt een goed beeld van deze 60 meter hoge gigant. Met groot geweld vallen stukken ijs van honderden kilo’s voor je in het water. Je mag de gletsjer maar tot een kilometer afstand naderen vanwege de gevaren van rondspringend ijs. Dit spektakel zal een grote indruk op je achterlaten. 

Dag 13 - El Calafate - Cerro Sombrero
Op naar Vuurland. Steeds zuidelijker gaan we en dat merk je niet alleen aan de temperatuur. Ook het landschap verandert. Tussen de gele graspollen staan nu overal groepen bomen. De meeste hiervan zijn kaal maar geven door hun grote hoeveelheid takken een aparte sfeer aan het landschap. Over de verharde RT 5 rijden tot de meest zuidelijk gelegen grenspost met Chili. Met de oversteek winnen we weer een uur door het tijdsverschil en die tijd hebben we nodig. We moeten namelijk nog een ferryoversteek maken om op het eiland Vuurland te komen en daarna is het onverhard nog 40 kilometer naar CerroSombrero een klein plaatsje gelegen in de prachtige omgeving gevormd door de extreme natuuromstandigheden. 
 
Dag 14 - Cerro Sombrero - Ushuaia
De helft van het eiland Vuurland is Chileens en daar bevinden we ons nu. Want zoals het zuiden van Chili alleen te bereiken is via Argentijnse wegen is het Argentijns deel van Vuurland alleen te bereiken over Chileense wegen. En hier ligt ons doel de meest zuidelijke stad op aarde het einde van de wereld. We hebben nog zo’n vierhonderd kilometer te gaan. We komen langs het mooie Lago Fagnano en trotseren de altijd aanwezige wind aan deze kant van het eiland. Bomen groeien maar een kant op de takken van elke boom wijzen allemaal dezelfde kant op gevormd door de wind. De plaats Ushuaia ligt prachtig tussen de met sneeuw bedekte bergtoppen van Vuurland. Je bent aangekomen in de over de weg bereikbare meest zuidelijk gelegen stad ter wereld gelegen op de 55e breedtegraad en dus hemelsbreed maar 1000 kilometer van Antartica verwijderd. 
 
Dag 15 - Ushuaia - Dagtocht Lapataia
Je kunt deze dag gebruiken om het charmante plaatsje te ontdekken de gekleurde huisjes te fotograferen of de vriendelijke inwoners te ontmoeten. Optioneel kun je de boot nemen naar Puerto Williams in Chili. Deze plaats ligt nog iets zuidelijker en zuidelijker dan dat kun je niet komen. Onderweg zien we pinguins en zeeleeuwen. 
 
Dag 16 - Ushuaia - Porvenir
Vandaag een lange dag rijden. We vertrekken op tijd en gaan weer langs het Lago Fagnano terug en trotseren nogmaals de harde wind.  We gaan de grens weer over naar Chili. Povernir is de grootste plaats op het Chileense deel van Vuurland. Het landschap is ruig met meren, rivieren, gletsjers en ijzige bergen. De rivieren zitten vol met forel, zalm en hier en daar een bever. Op de rotsachtige kliffen zijn ook pinguïngs en zeeleeeuwen te zien.

Dag 17 - Porvenir - Puerto Natales
We gaan vandaag weer door richting het noorden.  We rijden ongeveer 40 km over onverharde wegen naar de ferry om Vuurland te verlaten. We steken over,  het ruige landschap veranderd van kale bomen naar geel dor gras. 

Dag 18 - Puerto Natales - Verblijf
Vergelijkbaar het het park Los Glaciers dat we vanuit El Chalten hebben bezocht is het Nationaal Park Torres del Pain. De grootsheid van de natuur is hier even indrukwekkend. We rijden in de vroege ochtend naar het park en maken daar optioneel een korte wandeling. Het is ook mogelijk een rondrit door het park te maken. In ieder geval is het een prachtige afsluiting van deze indrukwekkende reis door onvergetelijke natuur. Terug in Puerto Natalis worden de motoren op de boot gezet. Deze zijn na vier dagen terug naar Osorno. 
 
Dag 19 - Puerto Natalis - Vertrek
Terwijl de motoren al onderweg zijn vertrekken wij per bus naar Punta Arenas. Vanuit hier vliegen we naar Santiago voor onze aansluitende vlucht terug naar Amsterdam. 
 
Dag 20 - Aankomst Amsterdam
 
 

 • Reisdetails

  Reiscode:
  PAT
  Categorie:
  Avontuur
  Groepsgrootte:
  8 - 10
  Dagen:
  20
  Prijs:
  vanaf 6.400,-
 • Routekaart

 • Film

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner