Logo Motortrails.nl motorreizen

Rusland Kaukasus

Dag 1 - Amsterdam - Sochi
De vlucht is via Moskou naar Sochi waar je op het vliegveld wordt gehaald. We slapen in een hotel langs de Zwarte Zee. Hier kun je eventueel zwemmen.

Dag 2 - Sochi – Tuapse
Na het ontbijt beginnen we met een motorrit door Sochi. We bezoeken het Olympisch stadium en volgen de Formule 1 route. De weg die wij volgen ligt tussen de bergen van Kaukasus en de Zwarte Zee.  Naar Tuapse rijden we verder over een geasfalteerde weg waar veel  vrachtverkeer is. Als we op tijd zijn kun je nog even zwemmen in de zwarte zee. Het is een lange eerste rijdag deze sluiten we af met een diner in Tuapse.

De Zwarte Zee wordt gevoed door vijf grote rivieren: de Donau, de Dnjepr, de Dnjestr, de Don en de Koeban. Zij zorgen voor een enorme hoeveelheid zoet water. Langs de Bosporus komt dan weer erg zout water binnen. Dat verschil zorgt ervoor dat de Zwarte Zee twee gezichten heeft: door het hogere soortelijk gewicht verspreidt het zoute dieptewater uit de Middellandse Zee zich over de gehele bodem van de Zwarte Zee. Van menging met het oppervlaktewater is vrijwel geen sprake. Daarom wordt er ook amper zuurstof toegevoerd aan de diepere lagen. Beneden de 150 meter diepte is de Zwarte Zee een dode zee.  Na de Tweede Wereldoorlog is mede voor vervuiling door de voormalige Sovjetunie de onderwaterfauna verdwenen.  

Dag 3 - Tuapse -  Kurdzhinovo
We staan vroeg op en rijden naar Kurdzhinovo via een lange pittige weg door de bergen.  Het eerste stuk gaat over de  prachtige dicht begroeide Shahuyan bergpas. De weg is smal en bochtig.. Asfalt is volledig afwezig en de toestand van de weg zelf laat veel te wensen over. Dit komt door de vele aardverschuivingen. De bestrating is grotendeels van grind. Hou dus afstand van elkaar. Op verschillende plaatsen kun je stoppen om fotos te maken van de Zwarte zee en vervolgens van de pittoreske noordelijke uitlopers van de Kaukasus. 

Dag 4 - Kurdzhinovo - Dombay
We starten met een pittige bochtige rit van 17 kilometer naar het dorp Arkhyz. Arkhyz bestaat sinds 1923 en ligt in de vallei van de rivier de Bolshoy Zelenchuk, in de Republiek Karachay – Cherkessia. Hier lunchen we en bezoeken het Astrophysical Observatory van de Russische Academie van Wetenschappen (SAO RAS) waar een een gigantische telescoop is.

Vervolgens rijden we langs prachtige hoge bergen richting Dombay.  De weg stijgt naar 3012 meter. We zien de bergen Ine, Sofruju, Belalakaya, Alibek, Sulahat en we hebben een prachtig uitzicht op de majestueuze toppen van de hoogste berg in dit gebied de Dombay-Ulgen op 4046 meter. Dat betekent “gedode bison” in de Karachai taal. Aan het einde van de dag komen we aan in het pittoreske Dombay. Dit ski-oord ligt in het bos op de kruising van de drie belangrijke kloven Alibek, Amanauz and Dombay-Ulgen. We overnachten tussen deze prachtige bergen.

Dag 5 - Dombay - Kislovodsk
Vanochtend gaan we naar het Bermamyt Plateau via de Gum-Bashi pass. Het Bermamyt Plateau is een adembenemende plek, één van de meest panoramische plaatsen van de Karachay-Tsjerkessië Republiek. Het ligt op de noordelijke helling van de Grote Kaukasus. Het grootste deel van het plateau - Bolsjoj (Big) Bermamyt -  ligt op een hoogte van 2591 meter..  Ten zuiden ligt Maly, de kleine Bermamyt op 2643 meter. Dit is het hoogste punt van de bergkam.  De naam Maly werd gegeven vanwege het kleinere gebied dat door het gebied wordt bezet. Het is ook de zuidelijke grens van de regio van de Kaukasische minerale wateren. Deze plek is perfect voor landschapfotografie. Prachtige kliffen, hellingen van laaglanden, gras bedekt met alpine bloemen, mooie ochtend- en avondnevel, schitterende bergen en vaak grillige wolken.  Bij helder weer zien we de met sneeuw bedekte toppen van de Grote Kaukasus en Mount Elbrus.

We vertrekken naar Kislovodsk en checken in ons hotel. Kislovodsk is een bekend kuuroord en er is mineraalwater. Hier zijn 7 waterbronnen. Als je wil kan je nog een wandeling maken door het grootste nationale park van Europa. of bezoek de Narzan-galerij. waar je mineraalwater kunt drinken en de waterbronnen van schitterend marmer zijn gemaakt.

Dag 6 - Kislovodsk - Elbrus
Na het ontbijt gaan we naar Azau, een ski oord, en rijden langs de meest noordelijke uitlopers van de stratovulkaan Elbrus. Met 5642 meter is dit de hoogste berg van Europa, Rusland en de Kaukasus.. Veel bochtenwerk tijdens de afdaling naar het dorp Terskol.  Vanuit hier hebben we uitzicht op de berg Cheget.  Je kunt in 3 etappes met een oude open kabelbaan en/of moderne lift tot 3780 meter komen en vervolgens verder klimmen naar 4050 meter.  We kuinnen de pieken van de Elbrus en de gletsjer "Seven" zien. Verder zien we de Baksan kloof en het bergmeer Donguzorunkel. Vannacht verblijven we in Elbrus. 

Dag 7 - Elbrus - Fiagdon
We vertrekken vandaag vroeg en rijden via Azau naar Upper Fiagdon.  Dit ligt in de vallei van Kurtat aan de rivier de Fiagdon. We rijden over bergwegen, slingerend langs rivieren en ravijnen. De weg op de bergkam is meestal van grind en grotendeels off- road. We bezoeken het nationale park van Alanya en genieten van een prachtig uitzicht over de bergkam van Kaukasus. Het hoogste punt in het nationale park Alanya is de berg Oeilpata 4646 meter en het laagste punt de vallei is Oeroech op 800 meter. In de hogere delen is het nationaal park grotendeels bedekt met gletsjers, rotsen en puin. In de valleien in het noorden van het park liggen bossen en graslanden. Het nationaal park kent meer dan 70 rivieren en beken, die meestal gevoed worden door gletsjers. Bossen bedekken ongeveer een vijfde deel van het nationaal park.  Hier komen zoogdieren voor zoals de bruine beer, de wolf, de boommarter, de wilde kat en de steenbok. Daarnaast zijn er ook veel vogelsoorten. 

Dag 8 -  Fiagdon - Grozny
Vanaf Fiagdon gaan we naar een van de meest mysterieuze plaatsen in Rusland, de stad van de doden Dargavs. De overblijfselen van meer dan 10.000 mensen - botten, schedels en hele mummies - bevinden zich in de 97 cryptenhuizen. De indrukwekkende stad Dargavs bestaat uit grote aantal mausolea en een prachtige omgeving. De begraafplaats ligt op een helling van een heuvel met uitzicht op de groene Fiagdon rivier vallei, met verschillende rotsen en 4000 meter aan pieken die opdoemen. De begraafplaats telt bijna 100 oude stenen grafkelders waar mensen die in de vallei leefden hun geliefden samen met hun kleding en spullen begroeven. De groeven zien eruit als hutten met gebogen daken die in een punt naarboven lopen. Een typisch staaltje Nakh architectuur, met sommige crypten die wel 2 tot 4 verdiepingen hoog zijn. Er zijn vele mythen en legenden over deze plek. In het verleden probeerde de lokale bevolking deze plek te vermijden, omdat men geloofde dat wie hier ging wandelen nooit meer levend terug zou komen. Zelfs op de dag van vandaag komen hier weinig toeristen, al komt dit niet zo zeer door de vloek die hier zou hangen, maar doordat deze plek moeilijk te bereiken is.

Na dit bezoek rijden we door naar de kloof Karmadon naar de plaats waar de voor Russen de beroemde Russische acteur Sergei Bodrov overleden 20 september 2002 is op de tweede filmdag van "the Messenger".  Wij zien de wachttorens en de overblijfselen van een lawine, de top van de berg Kazbek op 5047 meter. Deze rit op de weg met de naam "miltaire Georgische weg" deze gaat over een pas op 2300 meter. 

Vervolgens gaan we naar Beslan waar 1 september 2004 Tsjetsjeense militanten ruim 1200 mensen gijzelden in een school. Het eindigde drie dagen later in bloedvergieten met honderden doden, de meerderheid van de doden waren kinderen. Dit was een van de ergste terroristische aanslagen in de Russische geschiedenis.  We eindigen vandaag in Grozny met een diner in het restaurant en een avondwandeling.

Dag 9 - Grozny - verblijf
Vandaag kun je de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Grozny ontdekken.

Na de Tweede Tsjetsjeense Oorlog in 2002 zijn verlaten appartementen blokken en huizen gesloopt en vervangen door nieuwe gebouwen. We bezoeken de Poetin Avenue, Grozny is de stad van de bloemen, de moskee "hart van Tsjetsjenië" is gebouwd naar het model van de Blauwe Moskee uit het oude Constantinopel. Het gebouw onderscheidt zich door witmarmeren pracht, luxe van schilderkunst en unieke kroonluchters. Grozny werd in 1818 als militaire basis opgericht. Toen begin twintigste eeuw olie ontdekt werd in de regio, groeide de stad enorm. Inmiddels zijn de eigen olievelden nagenoeg uitgeput. Maar Tsjetsjenië bleef belangrijk voor de internationale olie-industrie vanwege een netwerk van oliepijpleidingen dat in Grozny samenkwam. De verbinding Baku-Novorossiisk, die door Grozny liep, was een van de belangrijkste pijpleidingen voor de Russische olie-industrie. De Noordelijke Kaukasus wordt al duizenden jaren bewoond door de Tsjetsjenen. Het oorspronkelijke bergvolk noemde zichzelf Nokhchi. Dit was waarschijnlijk een verwijzing naar een oude Tsjetsjeense stam, Nokhchmekhkakhoi, die leefde in de bergregio Itsjkerië, een gebied dat nu nog wordt beschouwd als bakermat van de Tsjetsjeense clans.  Veel onafhankelijkheidsstrijders vinden houvast in het wahabisme (een strenge lezing van de islam die kwam overwaaien vanuit onder andere Saoedi-Arabië).

We eten vanavond dit keer Tsjetsjeens. De basis van Tsjetsjeense gerechten  bestaat uit vlees, prei, kaas, pompoen en maïs. De belangrijkste onderdelen van de Tsjetsjeense gerechten zijn pittige kruiden, ui, knoflook, peper en tijm. Tsjetsjeense keuken staat bekend om zijn rijke gerechten en is ook typisch eenvoudig te bereiden en licht verteerbaar.

Dag 10 - Grozny - Chokh
We rijden vanuit het dal weer naar boven in de bergen en lunchen op de grens van Tsjetsjenië en Dagestan bij het Kazenoy-Am meer. Dit is het grootste en diepste meer van Noord-Kaukasus en ligt op 1869 meter  tussen het Andiyskiy Khrebet gebergde. Het meer is de thuisbasis van een zeldzame forel de Salmo Ezenami. Verder komen we langs prachtige watervallen. Dan gaan we door naar Chokh, het mooiste bergdorp in Dagestan. Mensen leven hier al sinds het Neolithicum. Chokh is een architectonisch openluchtmuseum. We brengen de nacht door in een uniek pension allemaal in één kamer. Dit etnisch huis is ingericht in traditionele stijl van de bergen met alle elementen van de etnische cultuur,

Dag 11 - Chokh - Kubachi
Vanochtend gaan we naar het in de bergen gelegen verlaten dorp Gamsol. Het ligt op de top van een berg, op een hoogte van ongeveer 1500 meter boven de zeespiegel. Het afgelegen dorp is omgeven door kliffen en steile hellingen. Het woord Gamsutl is vertaald uit het Avar en betekent “aan de voet van het fort van de khan”.  

Daarna rijden we naar de ondergrondse grotten en waterval in een kloof van de rivier Saltinka. Deze smalle kloof leidt naar een trapsgewijze waterval, die uiteindelijk een waterhol vormt. Deze waterval is een wonder van de natuur. De dag eindigt in het dorp Kubachi en ligt op 2000 meter hoogte. Hier kerft de bevolking wereld beroemde ornamenten en zilveren siervoorwerpen. Alle Koebatsi voeren, waar ze ook leven, hetzelfde ambacht uit’, 

Koebatsji, de naam van het dorp, het volk en de berg waarop ze wonen, komt uit het Turks en betekent ‘wapenmakers’. Gouden en zilveren dolken, zwaarden en harnassen uit dit dorp waren gewild onder alle volken die er de afgelopen 1300 jaar passeerden: de Perzen, de Mongolen, de Ottomanen en weer de Perzen. Hun invloed was nooit alomvattend, evenmin als die van de Russen die bij de verovering van dit deel van de Kaukasus in de 19e eeuw op felle lokale tegenstand stuitten. Maar het sterkst is de lokale identiteit. Om hun ambacht in stand te houden, is het de meisjes van Koebatsji verboden om een jongeman uit een ander dorp te trouwen. Biologen die de genetische opmaak van het dorp onderzochten, kwamen tot de slotsom dat er de afgelopen negen generaties maar tien Koebatsi ‘buiten het dorp’ getrouwd zijn – negen mannen en een vrouw. Genetische problemen heeft dat niet opgeleverd, zeggen ze.

Dag 12 - Kubachi - Derbent
We starten met een bezoek aan een juwelier om te zien hoe sieraden gemaakt worden. Dan rijden we naar de Huczynski waterval. Deze valt in twee etappes naar beneden, het eerste stuk is op 3 meter hoogte en het hogere gelegen stuk is op ongeveer 15 meter. Aan de voet is een kleine vijver met schoon water  waar we kunnen zwemmen. Vervolgens rijden we over asfalt door naar Derbent, de meest zuidelijke stad van Rusland. Derbent fort is opgenomen in de UNESCO World Heritage List. Dit fort is bijna 2500 jaar oud en is daarmee het enige overgebleven Sassanidische fort. De oude stad wordt omringd door een dubbele muur van 3600 m lang – een monument van oude Perzische vestingarchitectuur. Vanavond lopen we door de straten van het oude Derbent en eten in een restaurant aan de Kaspische zee.

In Derbent vind je de oude citadel Naryn-Kala. Dit fort staat op de UNESCO lijst en  is bijna 2500 jaar oud. Daarmee is dit het enige overgebleven Sassanidische fort. De citadel is maar liefst 45.000 m² groot. Ooit werd het op de noordelijke grens van de Perzische gebieden door Yazdegerd gesticht als stadsfort. Het fort moest deze belangrijke doorgang door de Kaukasus bewaken tegen aanvallen van de Chazaren en de Hunnen. De muren van het fort zijn 4 meter dik en 18 meter hoog. Verder kun je de overblijfselen van de Kaukasusmuur bezoeken. Deze liepen vroeger door tot in de zee en hebben daar de haven gevormd.  Een groot deel van de muren en een aantal wachttorens zijn tot vandaag de dag redelijk behouden gebleven. De muren hebben standgehouden vanaf de (Sassanidische) 6e eeuw. De muur wordt ook wel de Alexandermuur genoemd, die ervoor zorgde dat de nauwe doorgang van de IJzeren Poort afgesloten werd. 

Dag 13 - Derbent - Makhachkala
Vanuit Derbent rijden we langs de Kaspische zee naar de hoofdstad van het "land van de bergen" Dagestan, Makhachkala. Deze naam is moeilijk om te lezen, nog moeilijker om uit te spreken. We slapen de laatste 2 nachten in het Talgi sanatorium waar je kunt baden in therapeutische waterstofsulfide . De eerste avond gaan we naar een karaoke disco, dansen en diner in het sanatorium. 

Dag 14 - Makhachkala - dagtocht
Vanaf Makhachkala maken we nog een dagtocht naar Sulakskiy Kan'on met 1920 meter de diepste ravijn van Europa. Deze is dieper dan de Grand Canyon in de Verenigde Staten. Vervolgens zien we nog een ander mysterie van de natuur. De 50 meter hoge zandduin Arkham Asylum  ligt tussen de bergen van de Kaukasus en de Kaspische zee. Er is geen woestijn in de buurt. 

Tenslotte bezoeken we de stad Makhachkala.  De Hooglanders noemden de stad Anzhi-Kala – “parelstad”. De “parels” van de architectuur zijn het Staatsgebouw, de vestiging van de Rostov Universiteit en het Kumyk Theatrer. Andere bezienswaardigheden zijn de Stadstuin, het Vriendschapsplein, het monument voor de Russische lerares, de Juma-moskee en de Heilige Dormition kathedraal. De trots en schoonheid van de inwoners van Makhachkala is de berg Tarki-Tau. Volgens de legende, was er hier in de VII eeuw de hoofdstad van de Khazar Kaganate, en tot op de dag van vandaag is het uitkijkpunt en een aantal oude gebouwen bewaard gebleven. 

Daarna eindigt onze Trans-Kaukasische reis. Ons afscheidsdiner is in een traditioneel restaurant langs de oever van de grijze Kaspische zee met Dagestan brandy.

Dag 15 – Makhachkala - Amsterdam
We vliegen vandaag eerst naar Moskou en na een overstap terug naar Amsterdam.

  • Reisdetails

    Reiscode:
    RGA
    Categorie:
    Avontuur
    Groepsgrootte:
    4 - 10
    Dagen:
    15
    Prijs:
    vanaf 3.295,-
  • Routekaart

  • Film

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner