Dag 1 - Vertrek Amsterdam
Dag 2 - 3 - Aankomst Phnom Penh - verblijf
In de loop van de eerste dag maak je kennis met je motor en de reisleiding. De volgende dag maken we een rit door Phnom Penh. Zo wen je aan je motor en aan de Cambodjaanse verkeersregels. In de middag bezoeken we het Toul Sleng (S21) Museum. Hier werden tussen 1975 en 1979 duizenden van contrarevolutionaire gedachten beschuldigde burgers verhoord, gemarteld en op 7 na alle gedood. De voormalige school laat een naargeestige indruk op je achter.
Aansluitend gaan we naar de ‘Killing Fields’ van Chuoeng Eck. De gevangenen van S-21 werden op de meest brute manieren om het leven gebracht om kogels te besparen. Ter nagedachtenis van de gebeurtenissen is op het terrein een tempel gebouwd met daarin de tot dusver opgegraven schedels. Als we tijd hebben bezoeken we de sfeervolle Wat Phnom tempel. Na deze indrukwekkende dag belanden we op een van de vele terrasjes langs de Mekong rivier in Phnom Penh.
Dag 4 - Phnom Penh - Kratie
Een vroege start voor een mooie afwisselende dag. Na slechts 1 kilometer motorrijden nemen we een veerpont om de Mekong over te steken. We ontlopen hiermee de verkeersdrukte van Phnom Penh en begeven ons gelijk op smalle paden en wegen. We rijden langs de Mekong, door dorpen en passeren vele tempels. We zullen rondom Kampong Cham een lokale lunch nuttigen. Vervolgens continueren we onze weg. We rijden letterlijk door de achtertuinen van de locale bevolking. Na een bezoek aan de mooie Han Chey tempel, met haar prachtige uitzicht over de Mekong, vervolgen we onze weg naar langs de rivier, die we nog een keer oversteken op weg naar Kratie. Onder het genot van een drankje kan je voor het hotel, zittend aan de rivier de zon onder zien gaan.
Dag 5 - Kratie - Sen Monorom
Vandaag rijden we naar Sen Monorom. Dit kleine stadje in de voormalige jungle is de hoofdstad van de Mondulkiri provincie. Voormalig jungle is ontbost voor rubberplantages, rijstvelden en andere agrarische productie. Eerst nemen we de recentelijk verbeterde NH7 richting Snoul, waarbij we af en toe van het pad af gaan, om tussen de rijstvelden door gravel op te snuiven. Vervolgens rijden we richting het oosten. We overleggen welke route we voglende het laatste stuk naar Sen Monorom.
Dag 6 - Sen Monorom - Ban Lung
Vandaag rijden we naar Ratanakiri provincie, deze is verstopt in een hoekje grenzend aan Laos en Vietnam. Dit is een dunbevolkt bebost gebied met bergen, watervallen, kratermeren en etnische minderheden (“Kmer Loeu”, of “hoogland Kmer” genoemd). Hier zijn ook veel edelsteen mijnen. De weg is recentelijk vernieuwd en over een goede asfalt weg rijden we naar het noorden, tot aan Tonle Srepok rivier. Dan rijden we via bredere gravel wegen, door kleine dorpjes, bossen en plantages naar Ban Lung, waar we ons aankomstdrankje kunnen drinken met uitzicht op een meertje.
Dag 7 - Ban Lung - Ta Veaeng
We duiken vandaag dieper de provincie in, waarbij we ook het asfalt achter ons laten. Via smalle gravelpadjes modderwegen en slingerende bergpaden rijden we naar de voeten van het Virachey National Park. Tussendoor stoppen we bij het Yeak Lam krater meer. Dit is een 4000 jaar oud meer, wat zeer populair is bij lokale families om te picknicken. Ta Veaeng is een klein dorpje, gelegen aan de zuidkant van de TonLe San rivier. Het is uitvalsbasis voor het Virachey Park. Ta Veaeng district was in de 60er jaren ook de guerrilla basis van de Khmer Rouge. We slapen hier bij een lokale (Brau) familie.
Dag 8 - Ta Veaeng - Stung Treng
Als de natuur ons ontwaakt, maken we ons op voor wederom een avontuurlijke dag. We vertrekken op tijd om onze weg door de bergen naar Stung Treng te vinden. Als de waterstand laag genoeg is, rijden we naar Siem Pang en steken we daar de Tonle Kong over, en rijden door naar de Laos grens toe. Alternatief is dat we iets zuidelijker rijden, via de recentelijk geasfalteerde route 78 .
Dit gebied is gedurende de Vietnam oorlog veel door de Amerikanen gebombardeerd. Hier liepen diverse “Ho Chi Minh" paden, routes die de Noord-Vietnamezen gebruikte om de zuidelijke linies te bevoorraden en te bemannen. Stung Treng is een karakteristieke plaats met een eigen sfeer.
Dag 9 - Stung Treng - verblijf
Vandaag kunnen we bijkomen van de inspanningen van de afgelopen dagen. We hebben ruim de tijd om even rond te kijken, de was te (laten) doen, en/of om een boottripje (of kajak) te maken naar de overstroomd bos, eventueel met een fietstocht terug. Of pak de motor voor een tripje of lees relax een goed boek.
Dag 10 - Stung Treng - Ta Seng
Vanochtend staan we op tijd op om over de Mekong Rivier te gaan. Vervolgens rijden we richting het westen. We rijden voornamelijk over hobbelige en smalle paden door rijstvelden en dichte begroeïng naar Anlung Chrey. Hier pauzeren we. Onze avontuurlijke rit gaat verder door het platteland. We rijden langs het Boeng Peae Wild Life Centre om de eindigen in Ta Seng een zeer afgelegen plaats. Hier zijn indrukwekkende tempels waar weinig toeristen komen.
De volgauto kan niet de hele achter ons rijden, de mecanicien komt waarschijnlijk een deel van de route achterop de motor van de reisleider.
Dag 11 - Ta Seng - Sra' Aem
Weer een uitdagende dag door het platteland over smalle paden gaan we naar het noorden, daar is de grens met Thailand. Hier ligt hoog op de top van heuvel het tempel complex Preah Vihear. Dit complex is meer dan 1000 jaar oud. Dan krijg je alvast de smaak te pakken voor onze volgende bestemming naar de tempelstad Angkor Thom. Het grote verschil is dat we hier vrijwel alleen zijn en rustig kunnen genieten van het schitterende landschap. Deze tempel was de aanleiding voor Thailand en Cambodja om met elkaar in conflict te gaan in de jaren 80. Thailand beweerde dat de tempel van hun was. Hier komen dus weinig toeristen, het ligt te ver van de gebaande paden.
Dag 12 - Sra' Aem - Siem Reap
Vandaag volgen we een prachtige route door de Dangkrek bergen. We rijden door de stad Along Veng. Iets buiten de stad ligt het huis waar Pol Pot en de rode Khmer hun laatste jaren hebben gewoond in de jaren 90. De meeste rode Khmer soldaten zijn naar het reguliere leger gegaan.
Dan gaan we richting het zuiden naar Siem Reap. Aangekomen in het gebied van Angkor Wat proberen we door te dringen tot de tempelstad van Angkor Thom en langs de wereldberoemde tempel Angkor Wat.
Siem Reap is een van de levendigste steden van Cambodja. In het centrum vind je talloze goede restaurants en vele gezellige barretjes. Bovendien is dit de uitgelezen plaats om te winkelen voor souvenirs, een email te sturen of om jezelf lekker te laten verwennen met een massage. En natuurlijk is dit onze uitvalsbasis om de tempels van Angkor Wat te bezichtigen.
Dag 13 - Siem Reap - verblijf
Angkor Wat bezichtiging. De tempels van Angkor zijn een bron van inspiratie en trots voor alle Cambodjanen en spreken ook tot de verbeelding van de meeste bezoekers. De periode van het Angkor rijk beslaat zo’n 600 jaar en in die tijd zijn er meer dan 70 tempels, paleizen, bibliotheken en andere gebouwen, verspreid over 350 km² gebouwd. Eigenlijk is Angkor Wat maar één van deze tempels, maar tegenwoordig duidt men met die naam het hele gebied aan. Om alle tempels van dit gigantische complex te bezichtigen is één dag eigenlijk niet voldoende. Maar je reisleiding kan je adviseren welke tempels je het beste op welk moment kan bezoeken en welke tempels je zeker niet mag missen. Deze dag in Angkor Wat wordt zeker een van de culturele hoogtepunten uit je reis!
Dag 14 - Siem Reap - Poipet
Vandaag rijden we naar de westelijke grens met Thailand. We proberen zoveel mogelijk de chaotische highway nr 6 te vermijden, en rijden door de agrarische laagvlaktes van Noord Cambodia. De wegen wisselen af van asfalt tot goed begaanbare gravelpaden. We krijgen een goede indruk van de bedrijvigheid op het platteland en de Cambodjaanse vriendelijkheid. In Poipet aangekomen bezoeken we nog even Thaise grens. Poipet heeft zich onder invloed van de Thaise ban op gokken de afgelopen jaren ontwikkeld tot een soort Las Vegas van Cambodja.
Dag 15 - Poipet - Pailin
We zakken langs de Thaise grens af naar het zuiden en rijden door het Roneam Daun Sam Wildlife Sanctuary naar Pailin. Pailin provincie is bekend om haar edelstenen, hout en om het huisvesten van Khmer Rouge gepensioneerden. Pailin stad is een wild-west town waar ooit een grote "goldrush", of beter "edelstenen-rush”, heeft geheerst. Het is de noordelijke toegangspoort naar het Cardamom gebergte. Je kunt hier ook Thaise en Birmese invloeden herkennen, zowel in de kledij, als in het eten en in fysieke karakteristieken van de lokale bevolking.
Dag 16 - Pailin - Veal Veng
Het kan een inspannende dag worden vandaag, als we naar en door het Cardamom gebergte gaan rijden, crossen, ploeteren. Ondanks dat Cambodja alweer een groot aantal jaren toeristen ontvangt, wordt het Cardamon gebergte nog door weinig buitenlanders bezocht. Het gebergte vormt de grens tussen Cambodja en Thailand en is nog lang een Rode Khmer bolwerk gebleven. In het begin zijn de gravel wegen nog wijds en vlak, maar dan worden ze hobbeliger en heuvelachtiger. De landbouwvlaktes veranderen in tropisch regenwoud. We overnachten in het kleine dorpje Veal Veng, in een eenvoudig guesthouse. We zullen van te voren al eten en drinken moeten bestellen zodat de guesthouse dat op tijd kan inslaan.
Dag 17 - Veal Veng - Koh Kong
De route kan vandaag best zwaar worden zeker als een regenbui de ondergrond in gladde rode klei kan veranderen; dan glibberen en glijden we vooruit. We nemen onze tijd voor deze avontuurlijke rode route door het groene woud. De bewoonde wereld zal voor even heel ver weg zijn. We zullen onderweg dan ook een provisorische lunch hebben. Na de lunch zullen we op zoek gaan naar de nieuwe Chinese weg, een betonblokken pad dat ons naar Koh Kong brengt.
Koh Kong is een klein stadje aan de kust van de Golf van Thailand op enkele kilometers van het buurland.
Dag 18- Koh Kong - verblijf
We kunnen even bijkomen van de inspannende bergritten van de afgelopen dagen. Een wandeling langs de boulevard en door de nabijgelegen mangroven of optioneel een dagtocht naar het gelijknamige Koh Kong eiland om daar te zwemmen en of te snorkelen. Een motortochtje naar de Thaise grens is ook een mogelijkheid.
Dag 19 - Koh Kong - Chi Phat
We vertrekken uit Koh Kong en nemen weer een smalle weg door de jungle naar Chi Phat. De volgauto zien we vanmiddag pas weer omdat deze weg regelmatig niet gevolgd kan worden door de auto. We rijden door het dicht bos, langs watervallen, we vervolgen onze weg naar Chi Phat. Dit is een klein en zeer afgelegen dorp. Hier genieten we van een koud drankje en een mooie zonsondergang.
Dag 20 - Chi Phat - Kampot
Vandaag ploeteren we nog een keer door de jungle, we komen nu langzaam terug in de bewoonde wereld. Meer dorpen en landbouw grond en meer leven om ons heen met mensen die bezig zijn.
We komen uiteindelijk in het stadje Kampot aan. Kampot is bekend om haar peper en om de Franse koloniale architectuur. Je kunt hier rondlopen, een duik in de rivier nemen en/of rond zonsondergang een boottochtje maken om vuurvliegnesten te spotten. Kampot is een zeer geschikte plaats om alle avonturen van de afgelopen weken nog eens de revue te laten passeren.
Dag 21 - Kampot - Phnom Penh
Op onze laatste motordag rijden we tussen rijstvelden, over stoffige wegen en voornamelijk verharde wegen de hoofdstad binnen. We doen dit met een omweg, eerst richting oosten om de Vietnamese grens te bezoeken. Vervolgens rijden we de noordelijke richting op naar Phnom Penh. De veelzijdigheid van de wegen in Cambodja zijn weer duidelijk zichtbaar. We nemen nog een kijkje in het leven op het platteland en ruilen deze vervolgens weer in voor de drukte en gezelligheid van de stad.
Dag 22 - Phnom Penh - vertrek
In de ochtend heb je nog tijd om afscheid te nemen van de stad en van Cambodja. Je reisleiding heeft nog goede tips voor interessante bezienswaardigheden. Het zal even wennen zijn om weer in een busje naar het vliegveld te rijden. Een laatste blik op de stad en dan het vliegtuig in, op weg naar het koude Nederland.
-
Reisdetails
Reiscode:CAMCategorie:AvontuurGroepsgrootte:6 - 12Dagen:22Prijs:vanaf 3.995,-
-
Vertrekdata
ReiscodeVertrekStatus
-
Routekaart

-
Film
-
Film
-
Film
-
Film
-
Film