Logo Motortrails.nl motorreizen

Sri Lanka Bergen en Kust

Dag 1 - Amsterdam - Vertrek

Dag 2 - Aankomst Colombo - Negombo 
Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij arriveren jullie of ‘s morgens of ‘s middag op de luchthaven van Colombo. Het is dan nog 20 minuten rijden naar het hotel in het centrum van Negombo.In de namiddag gaan we de motoren bij de garage ophalen en maken we kennis met de monteur/chauffeur die met onze reis mee zal gaan.

Dag 3 - Negombo – Kalpitiya (Puttalam Lagoon)
We rijden Negombo uit en het wordt al rustig op de weg, zeker nadat we afslaan van de hoofdweg en op secundaire weg gaan rijden. We rijden deels langs de kustweg waar veel garnalen kwekerijen zijn. We komen door een oase van palmboom plantages en rijden vervolgens over een onverharde weg naar het noorden richting Kalpitiya. Deze streek is in opkomst voor de echte kite en wind surfers en hierdoor zijn er veel kleine gezellige resortjes. Vanaf ons resort kunt je naar het strand wandelen en de surfes bezig zien in de naast gelegen lagoon.

Dag 4 - Kalpitiya - Dambulla
Vandaag gaan we oostwaarts het binnenland in. Al snel verruilen we de hoofdweg voor de kleine binnendoorweggetjes waarvan de kwaliteit meteen een stuk minder is en soms ook nog even onverhard is. Het gebied waar we gaan rijden kenmerkt zich door de vele watertanks en uitgestrekte rijstvelden die een mooi vergezicht opleveren.

Ons hotel met zwembad ligt aan de rand van het levendige plaatsje Dambulla.

Dag 5 - Dambulla - verblijf
We blijven nog een dag in Dambulla omdat er hier veel te doen is! Vlakbij ons hotel vind je de Gouden Tempel, ook wel de Dambulla-grottempel genoemd. De Gouden Tempel is een complex van historische boeddhistische gebouwen. De muurschilderingen, met een totale oppervlakte van 2.100 vierkante kilometer, laten zien hoe Boeddha door Mara werd uitgedaagd, maar het mocht niet baten. Op 20 kilometer afstand van het hotel kunt je de rots van Sigiriya bezoeken. Dit is een van de zeven plaatsen van Sri Lanka die op de Werelderfgoedlijst staan. De rots van Sigiriya bestaat uit idyllische plekjes omgeven door muren en kanonnen. Bovenop de rots staat een citadel, die vroeger dienst deed als paleis. Nu is het gewoon een ruïne.

Aan de noordkant van de rots kun je de Spiegelmuur bereiken die halverwege de steile trap ligt. Op de spiegelwand zie je fresco's van vrouwen. Als je verder omhoog klimt, vind je een terras en de overblijfselen van de Leeuwenpoort. Hier komt de naam 'Sigiriya' vandaan, de vertaling is Lion's Rock. Je kunt ook het Minneriya Giritale National Park bezoeken. Dit park is relatief klein, maar er is een grote verscheidenheid aan dieren in het wild. Bijvoorbeeld gevlekte herten, sambarherten, paarsgekleurde langoerapen en makaken, maar de bekendste is natuurlijk de olifant.

Dag 6 - Dambulla - Polonnaruwa
Als we dit gisteren niet hebben gedaan, bezoeken we vandaag de Gouden Tempel. Bij terugkomst pakken we onze bagage in en beginnen we aan de korte rit naar Polonnaruwa van ongeveer 2 ½ uur. We rijden langs het Angammedilla-kanaal en later het Giritale Wewa-meer, ons hotel ligt naast het meer. In de omgeving zijn rijstvelden.

Vanavond eten we in een bijzonder restaurant. Het ligt op ongeveer 6 kilometer van de stad en is te bereiken via een donker pad. Er is een grote diversiteit aan heerlijke Sri Lankaanse gerechten. En vers! Onze gastheer kweekt bijna al zijn ingrediënten in zijn eigen tuin en zijn vrouw gebruikt ze om een ​​heerlijk diner te maken.

Dag 7 - Polonnaruwa - Trincomolee
Via secundaire weggetjes, langs aangelegde kanalen, waar lokalen zichzelf wassen maar ook de was doen, en uitgestrekte rijstvelden, rijden we verder naar het oosten. Vervolgens rijden we onverhard door het oostelijke deel van Somawathiya National Park, waar nog olifanten kunnen zijn, richting de hoofdweg om vervolgens weer af te slaan voor mooie off-roadpaden door uitgestrekte rijstvelden in de “eastern Province” van Sri Lanka.

We overnachten net buiten Trincomolee, een luxe hotel met zwembad, aan een rivier die uitmondt in de Indische Zee.

Dag 8 - Trincomolee - Pasikuda
De ochtendetappe gaat off-road dwars door het Somawathiya National Park, een combinatie van dichtbeplante kleine paden en uitgestrekte onverharde wegen, waar nog veel olifanten in het wild leven. Vervolgens weer even een stukje verharde doorgaande weg ,maar we zullen meerdere keren afslaan en onverharde paden opzoeken door kleine dorpjes, langs uitgestrekte meren en rijstvelden.

Onze overnachting is weer in een luxe hotel met zwembad en direct aan zee.

Dag 9 - Pasikuda - Mahiyangana
We slaan weer snel van de doorgaande weg af en rijden  onverhard de binnenlanden in. Een duidelijk achtergesteld gedeelte van Sri Lanka, waar relatief weinig mensen wonen en veel rijstvelden zijn. Kortom: een heerlijk off-road gedeelte, waarvan sommige delen even lastig kunnen zijn als de ondergrond nat is.

Vervolgens rijden we via de hoofdweg naar Mahiyangana, een niet zo bekende plaats voor toeristen. Echter zeer de moeite waard om hier twee dagen te blijven.

Dag 10 - Mahiyangana - verblijf
Vandaag een bijzondere ervaring: je gaat namelijk eerst de oudste stammen, genaamd de Vedda’s, van Sri Lanka bezoeken. Vervolgens gaan we een bijzondere safari maken in Maduru Oya Nationaal Park. Hier komen nauwelijks toeristen en we zullen dan ook een van de weinigen zijn die hier op zoek gaan naar de wilde olifanten die hier leven. Met name bij zonsondergang komen ze tevoorschijn en, in combinatie met de duisternis, een geweldige ervaring.

Dag 11 - Mahiyangana - Kandy
Na het ontbijt rijden we naar  Knuckles Forest Reserve. Via de oude weg gaan we de beklimming aan en zullen onderweg meerdere keren stoppen om van het uitzicht te genieten. Als dit nog niet genoeg is rijden we vóór Kandy nog een mooie ronde door diverse theeplantages.

Kandy is een plaats om de Temple of Tooth te gaan bekijken ( met de tuk tuk ) en het centrum te gaan verkennen met haar levendige markt. De tempel bevindt zich in het koninklijke paleiscomplex van het voormalige koninkrijk Kandy, waar het overblijfsel van de tand van de Boeddha is gehuisvest. Sinds de oudheid heeft het relikwie een belangrijke rol gespeeld in de lokale politiek, omdat men gelooft dat degene die het relikwie bezit het bestuur van het land bekleedt.

Het hotel ligt niet ver van het centrum en heeft mooi uitzicht over de vallei.

Dag 12 - Kandy - Nuwara Eliya
We rijden Kandy uit via de hoofdweg om even te genieten van het drukke verkeer met haar vele stinkende oude bussen. Naarmate we verder wegrijden wordt het ook rustiger en na 18 haarspeldbochten genomen te hebben slaan we af en rijden weer relaxed over kleine weggetjes, met dit keer heel veel rijstvelden om ons heen. Via Victoria Randenigala Rantembe Sanctuary gaan we weer klimmen en al snel zitten we weer tussen uitgestrekte theeplantages, totdat we in het hotel vlak buiten Nuwara Eliya aankomen.

We komen vroeg in de namiddag aan zodat we nog tijd hebben om de dichtbijzijnde theefabriek Pedro anno 1885 te bezoeken. Daarna kunnen we met een tuk tuk richting het centrum gaan van Nuwara Eliya om de vele Britse koloniale huizen/hotels die daar nog staan te bewonderen met een lekkere verse kop koffie of thee natuurlijk om vervolgens een heerlijke avond maaltijd te veroberen in een bijzondere oude koloniaal gebouw.

Dag 13 - Nuwara Eliya - Ella
We verlaten Nuwara Eliya en gaan al snel van de hoofdweg af en duiken weer de vele theeplantages in met adembenemende vergezichten. Al klimmend wordt de weg steeds slechter en smaller en net over de top slaan we een smal pad in die eerst door een bebost gebied gaat en later door kleine dorpjes komt, waar de mensen hun brood verdienen op de diverse theeplantages.

Vervolgens rijden we al slingerend en, indien het helder weer is, met een geweldig vergezicht richting Ella. Ella is een gemoedelijk dorpje met diverse restaurants en is onde andere bekend door de beroemde Nine Arch Bridge en de mooie omgeving van uitgestrekte theeplantages en watervallen. We overnachten direct aan de rand van het centrum midden in de bossen met mooi uitzicht op de bergen.

Dag 14 - Ella - Tissamaharama
Na het ontbijt gaan we naar het zuiden. Het eerste deel is rustig rijden door de bergen. Via een smal paadje komen we op de hoofdweg. We rijden via Lunugamvehera National Park naar Tissamaharama waar olifanten de weg kunnen oversteken. Ons hotel ligt tussen de rijstvelden in de buitenwijken van Tissamaharama.

Dag 15 - Tissamaharama - Udawalawa
Dit wordt een bijzondere ochtend, want we gaan op safari in Yala National Park! Om 04.30 uur worden we opgehaald door een jeep. Als het nog donker is rijden we het park in. De vroege ochtend is de beste tijd om wilde dieren te spotten. Grote kans dat we krokodillen, olifanten en veel exotische vogels, misschien zelfs luipaarden, zien! Rond het middaguur zijn we terug in het hotel en na de lunch maken we de korte trip naar Udawalawa National Park, waar we de nacht zullen doorbrengen.

Dag 16 - Udawalawa - Mirissa
Na het ontbijt bezoeken we eerst een olifanten weeshuis die niet ver van onze overnachting is. Daarna rijden we direct verder naar het zuiden. Via diverse kleine weggetjes, langs rijstvelden en palmboomplantages, komen we aan in de tropische strandplaats Mirissa. Het hotel ligt slechts 300 meter van het strand en heeft diverse restaurants in de buurt.

Dag 17 - Mirissa - verblijf
Vandaag hebben we een vrije dag om lekker niets te gaan doen en te genieten aan het tropische strand van Mirissa. Voor wie toch actief wil zijn, kunnen we naar het fort van Galle rijden met de lokale trein, ongeveer 40 kilometer verderop. Galle is een koloniale stad dat in 1663 door de VOC gebouwd werd, nadat de Portugezen verjaagd waren door 2000 man die met 12 schepen arriveerden. Zeker de moeite waard om te gaan kijken!

Of;  voor wie nog nooit dolfijnen en/of walvissen in het wild heeft gezien, is dit het moment. Twee uur varen uit de kust maak je kans om in de ochtend diverse soorten walvissen te spotten. Onder andere de blauwe vinvis van 170 ton en 30 meter lang die een hap lucht neemt en, met hopelijk een sierlijke duik, weer de diepte ingaat.

Dag 18 - Mirissa - Deniyaya
We laten de zuidkust achter ons en gaan richting het noorden de bergen weer in. Rijstvelden en later de theeplantages komen tevoorschijn als we gaan klimmen. De wegen worden smaller en het klimaat wordt langzaam koeler. De rit van vandaag is ongeveer 3 uur, zodat we vroeg in de namiddag zullen arriveren in ons onderkomen in het Sinharaja Rain Forest National Park, een  regenwoud met talrijke bijzondere vogels, apen en planten. Een rust van oase met dierlijke geluiden hier brengen we de nacht door.

Dag 19 - Deniyaya - Kitulgala
Tijdens het ontbijt genieten we op de achtergrond van tropische geluiden. Daarna klimmen we met de motor over een berg en rijden door een bosrijk gebied om vervolgens met mooie haarspeldbochten weer af te dalen. We rijden nu even op de doorgaande weg maar zullen snel weer afslaan om richting Kitulgala te rijden dat weer in een heuvelachtig en bosrijk gebied ligt.

Onze huisjes met open gevel liggen direct aan een rivier om wederom van de natuurlijke geluiden te genieten als je gaat slapen.

Dag 20 - Kitulgala - Negombo
Dit gebied staat bekend om zijn rafting. s'ochtends beleef je dit avontuur met ruig water. Na de lunch stappen we nog een keer op onze motoren om richting Negombo te rijden. We zullen de drukke wegen zoveel mogelijk vermijden en kleinere wegen gebruiken. Uiteindelijk komen we aan bij het hotel waar we deze reis begonnen. s'Avonds sluiten we deze prachtige tour af met een heerlijk laatste diner samen.

Dag 21 - Negombo - vertrek
Helaas zit deze motorreis er weer op en wordt je met een taxi naar de luchthaven van Colombo gebracht. Afhankelijk van het tijdstip dat je vertrekt, kan het zijn dat je dezelfde dag nog aankomt in Nederland.

Dag 22 - Amsterdam - aankomst
 

 • Reisdetails

  Reiscode:
  SRI
  Categorie:
  Avontuur
  Groepsgrootte:
  6 - 12
  Dagen:
  21
  Prijs:
  vanaf 3.795,-
 • Routekaart

 • Film

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner