Logo Motortrails.nl motorreizen

Mongolie Rendier Volk

Dag 1 - Amsterdam - Vertrek

Dag 2 - Aankomst - Ulaan Baatar
Aankomst Ulaan Baatar. Je wordt opgehaald van de luchthaven en naar ons hotel gebracht. Vandaag heb je waarschijnlijk tijd om de stad een beetje te verkennen. Mocht dat niet lukken dan kun je dat nog aan het eind van de reis doen. Vandaag slapen we in een hotel. 

De stad Ulaanbaatar is druk en levendig. Het ligt op 1400 meter en is de koudste hoofstad ter wereld. Sinds 1924 is het de hoofdstad van Mongolië. De naam Ulaanbaatar wil zeggen ‘Rode Held’. De stad is bekend geworden door de Trans Mongolië Spoorlijn, een aftakking van de wereldberoemde Trans Siberië spoorlijn, de kortste en snelste verbinding tussen Moskou en Beijing.

Sinds 2001 zijn veel straten verbreed en geasfalteerd, hoge flat- en kantoorgebouwen schieten als paddenstoelen uit de grond, winkels openen hun deuren en het aanbod van nieuwe exclusieve restaurants wordt bijna dagelijks uitgebreid. Kijk niet verbaasd als er voor een rood stoplicht een Mercedes uit de nieuwste serie naast een traditioneel geklede ruiter te paard staat te wachten. Ulaanbaatar telt een aantal zeer indrukwekkende bezienswaardigheden. Het Sükhbaatar Plein (Genghis Khan Plein). Aan het plein liggen onder andere het Paleis van Cultuur (National Gallery), het gebouw van de Staatsopera en het grote Parlementsgebouw met een reusachtig standbeeld van Genghis Khan. Bezoek het Gandanklooster, het grootste en belangrijkste Boeddhistische klooster van Mongolië, dat in 1809 werd opgericht. Men kan het klooster het best ’s morgens rond 9.30 uur bezoeken in verband met de indrukwekkende ochtendgebeden van de nog in het klooster wonende monniken. Het voormalige Winterpaleis van de Bogd Khan, de spirituele leider en laatste koning van Mongolië, is ook zeker een bezoek waard. Een gedeelte van het paleiscomplex bestaat uit prachtig beschilderde houten paviljoens die als tempels dienst deden.

Dag 3 - Ulaan Baatar - vlucht Murun, Murun - Mandal
Vandaag worden we opgehaald en gaan weer naar het vliegveld. We vliegen naar Murhan. Dit  is een klein stadje, hier worden de inkopen gedaan om de komende dagen mee door te komen. Ook nemen we basisvoedsel mee om weg te geven aan de rendier volken. Zoals suiker, rijst of bakolie. De motoren staan klaar, na de kennismaking met het support team en uitleg over de motoren maken we de eerste rit. Vanavond slapen we in een motel.

Dag 4 - Mandal - Tsagaan Nuur 
We rijden nu de hoger gelegen delen in. De uitzichten zijn prachtig en de meren azuurblauw. Maar de weg is niet verhard en erg slecht. Regelmatig zullen we doorwadingen tegenkomen en soms op zoek moeten gaan naar de weg. We gaan twee hoge passen over. Op de laatste pas staan 12 blauw torens. Deze geven aan dat we in het shamanen land van het Tsagaan volk zijn aangekomen. In het dorp Tsagaan nuur is de overnachting in een hostel eenvoudig.

Dag 5 - Tsagaan Nuur – Khövsgöl meer 
Vanuit Tsagaan Nuur rijden we door naar het Khovsgol meer. Hier overnachten we in een tent.

Dag 6 - Tsagaan Nuur - Rendierdorp 
We rijden op de motor verder naar het noorden. Na een rit van een klein uur komen we bij een afgelegen Yurt aan. Hier drinken we boterthee en worden de paarden klaar gemaakt. De tocht zetten we verder te paard, door het naaldboom bos en met verschillende rivier oversteken. De duur van deze rit wordt bepaald doro de lokatie van het tsagaan volk. In de zomermaanden is dit meestal diep in de bergen, nabij de grens met Siberie. Aangekomen in het rendierkamp krijgen we een tent toegewezen en koken we zelf ons eten. De gastfamilie eet met ons mee. Er is geen wc en geen stromend water.

Dag 7 - Rendierdorp - Tsagaan Nuur 
In de ochtend stappen we weer op de paarden en rijden terug naar de yurt waar we de motoren hebben achter gelaten. Hier stappen we weer op de motoren en rijden terug naar het dorpje Tsagaan Nuur. 

Dag 8 - Tsagaan Nuur - Khövsgöl Nuur  
We rijden vandaag naar het het ongerepte Lake Khövsgöl, bekend als de ‘donkerblauwe parel’ van Mongolië. Het grootste zoetwatermeer van Mongolië, dat meerdere miljoenen jaren oud is, wordt omringd door tientallen kleine rivieren en de taiga bossen en valleien.De zomers aan het meer zijn ideaal om te kajakken, kamperen en vogels te kijken. We slapen vanavond weer in een tent. 

Dag 9 - Khövsgöl Nuur - Shine Ider 
We rijden langs de west kant van het grote meer en komen dan weer op de onverharde wegen door het heuvelachtige landschap. In de omgeving van het dorpje Shine Ider overnachten we weer in een tent. Tegen de avond zien we hoe nomadenfamilies uit de omgeving hun dieren samendrijven en terug begeleiden naar de gers. Vannacht overnachten we weer in een tent. 

Dag 10 - Shine Ider - Tariat 
Vandaag rijden we naar de niet actieve Khorgovulkaan. Onderweg zien we waarschijnlijk regelmatig Yaks. Waarschijnlijk hebben we tijd genoeg om even het eerste stuk naar boven te lopen via de stenen trap. Het laatste deel van de wandeling gaat over lava gesteente. Vanuit de kraterrand word je beloond met een schitterend uitzicht op het Terkhiin Tsagaan-meer. In de verte zie je de gers van de nomadenfamilies. Je kunt nog doorlopen naar het hoogste punt, maar dat is een stuk zwaarder en moeilijker. Vervolgens vertrekken we naar het Terkhiin Tsagaan Nuur dat 'Het Grote Witte Meer' betekent. Dit grote zoetwatermeer en het ongerepte vulkanische gebied er omheen zijn schitterend! Dit is één van de mooist gelegen meren van het land. Het diepblauwe, kristalheldere water ziet er verleidelijk uit, maar het water is 's ochtends ijskoud. Tot juni is het meer zelfs vaak nog (deels) bevroren. Het meer maakt onderdeel uit van het Khorgo Terkhiin Tsagaan Nuur Nationaal Park. Het ligt temidden van uitgedoofde vulkanische kraters en werd gevormd door lavastromen.Vanavond slapen we weer in een tent. 

Dag 11 - Tariat - Tsenkher 
Vandaag rijden we de hele dag over onverharde wegen, met regelmatig doorwadingen. Na een bezoek aan de hotsprings van Tsenkher zoeken we naar een lokatie om ons kamp op te slaan.   Onze laatste nacht in een tent.

Dag 12 - Tsenkher - Ulaan Baatar  
De laatste rit is uitsluitend over asfalt wegen. Het is verstandig vroeg te vertrekken en nog voor de files in Ulan Batar aan de komen. Vandaag kun je als er nog tijd is het Gandan klooster bezoeken. Dit complex is gebouwd naar Tibetaans model. In vroegere tijden was er een nauwe band tussen Tibet en Mongolië en waren de meeste Mongolen aanhanger van het Tibetaans boeddhisme. We overnachten weer in een hotel; 

Dag 13 - Ulaan Baatar - verblijf /vertrek
Een veblijfdag om Ulan Batar verder te verkennen.

Dag 14 - Ulaan Baatar - Amsterdam

 

 

 

 

 • Reisdetails

  Reiscode:
  MON
  Categorie:
  Avontuur
  Groepsgrootte:
  4 - 10
  Dagen:
  14
  Prijs:
  vanaf 4.750,-
 • Routekaart

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner