Logo Motortrails.nl motorreizen

Cambodja Avonturen Autoreis

Dag 1 - Vertrek Amsterdam

Dag 2 - 3 - Aankomst Phnom Penh - verblijf
Aan het einde van de eerste dag maak je kennis met de auto. De volgende dag maak je een eerste rit door Phnom Penh. Zo wen je aan de auto en aan de Cambodjaanse verkeersregels. In de middag kun je het Toul Sleng (S21) Museum bezoeken. Hier werden tussen 1975 en 1979 duizenden van contrarevolutionaire gedachten beschuldigde burgers verhoord, gemarteld en op 7 na alle gedood. De voormalige school laat een naargeestige indruk op je achter. Aansluitend kan je naar de ‘Killing Fields’ van Chuoeng Eck. De gevangenen van S-21 werden op de meest brute manieren om het leven gebracht om kogels te besparen. Ter nagedachtenis van de gebeurtenissen is op het terrein een tempel gebouwd met daarin de tot dusver opgegraven schedels. Als je tijd hebt bezoek je de sfeervolle Wat Phnom tempel. Na deze indrukwekkende dag beland je op een van de vele terrasjes langs de Mekong rivier in Phnom Penh.

Dag 4 - Phnom Penh - Kratie 
Een vroege start voor een mooie afwisselende dag. Na slechts 1 kilometer rijden neem je een veerpont om de Mekong over te steken. Hierdoor ontloop je de verkeersdrukte van Phnom Penh en rijd je gelijk op smalle paden en wegen. Het eerste stuk is langs de Mekong, door dorpen en langs vele tempels. Rondom Kampong Cham is het waarschijnlijk tijd voor een lokale lunch. Na een bezoek aan de mooie Han Chey tempel, met haar prachtige uitzicht over de Mekong, vervolg je de weg langs de rivier, die je weer oversteekt op weg naar Kratie. Onder het genot van een drankje kan je voor het hotel, zittend aan de rivier de zon onder zien gaan.

Dag 5 - Kratie - Sen Monorom
Vandaag rijd je naar Sen Monorom. Dit kleine stadje in de voormalige jungle is de hoofdstad van de Mondulkiri provincie. Voormalig jungle is ontbost voor rubberplantages, rijstvelden en andere agrarische productie. Eerst rij je over de recentelijk verbeterde NH7 richting Snoul. Vervolgens ga je over een mooie asfalt weg door het schitterende Snoul Wildife Sanctuary; het is hier wat heuvelachtiger, kronkeliger en dichter bebost. Daarna rij je langs de Vietnamese grens naar het noord-oosten, naar Sen Monorom.

Dag 6 - Sen Monorom - Ban Lung
Vandaag ga je naar de Ratanakiri provincie, deze is verstopt in een hoekje grenzend aan Laos en Vietnam. Dit is een dunbevolkt bebost gebied met bergen, watervallen, kratermeren en etnische minderheden (“Kmer Loeu”, of “hoogland Kmer” genoemd). Hier zijn ook veel edelsteen mijnen. De weg is recentelijk vernieuwd en over een goede asfalt weg rij je naar het noorden, tot aan Tonle Srepok rivier. Dan gaat de route verder via bredere gravel wegen, door kleine dorpjes, bossen en plantages naar Ban Lung, waar je tenslotte een drankje kunt drinken met uitzicht op een meertje.

Dag 7 - Ban Lung - verblijf
Deze dag kun je even lekker uitrusten en bijkomen. De prachtige natuur geeft rust. Je kunt verschillende wandelingen maken of de watervallen bekijken. Er is ook een groot meer vlak buiten de stad: het Boeng Yeak Lom. Hier kun je zwemmen en heerlijk van de rust genieten.

Dag 8 - Ban Lung - Stung Treng
Als de natuur ontwaakt, start de volgende avontuurlijke dag. Je vertrekt op tijd om de weg door de bergen naar Stung Treng te vinden. Als de waterstand laag genoeg is, rij je naar Siem Pang en steek je daar de Tonle Kong over, en vervolg je de weg naar de grens van Laos.  Alternatief is dat je iets zuidelijker rijdt, via de recentelijk geasfalteerde route 78 . Dit gebied is gedurende de Vietnam oorlog veel door de Amerikanen gebombardeerd. Hier liepen diverse “Ho Chi Minh" paden, routes die de Noord-Vietnamezen gebruikte om de zuidelijke linies te bevoorraden en te bemannen. Stung Treng is een karakteristieke plaats met een eigen sfeer.

Dag 9 - Stung Treng - Tbeng Meanchey
Over een nieuwe brug rijd je over de Mekong rivier en zet koers naar het westen. Snel verlaat je het asfalt en vervolg je de weg naar Anlung Chrey.  In Anlung Chrey bekijk je de conditie van de weg om je vervolg route te bepalen. Hoe dan ook, het zal een mooie en avontuurlijke route door het platteland worden naar de eindbestemming van vandaag: Tbeng Meanchey de provinciale hoofdstad.

Dag 10 - Tbeng Meanchey - Siem Reap
Vandaag wordt een lange dag met veel kilometers over rustige en brede asfaltwegen. Je vertrekt vroeg richting noorden om halverwege de ochtend de Thaise grens te bereiken. Hoog op de een heuvelrug ligt het tempelcomplex van Preah Vihear. Deze ruim 1000 jaar oude tempels zijn een voorproefje van wat je bij Angkor Wat staat te wachten. Het verschil is dat je één van de weinige buitenlandse toeristen bent die van het complex en het adembenemende uitzicht vanaf de top genieten. Voor de meeste mensen is de weg er naar toe namelijk te ver. Des te meer reden om hierheen te gaan. Je reist door naar het westen via een mooie weg langs het Dangkrek gebergte. Vervolgens buig je zuidelijk af naar Siem Reap. Aangekomen in het gebied van Angkor Wat probeer je door te dringen tot de tempelstad van Angkor Thom en langs de wereldberoemde tempel Angkor Wat. Siem Reap is een van de levendigste steden van Cambodja. In het centrum vind je talloze goede restaurants en vele gezellige barretjes. Bovendien is dit de uitgelezen plaats om te winkelen voor souvenirs, een email te sturen of om jezelf lekker te laten verwennen met een massage. En vanuit hier kun je ook de tempels van Angkor Wat bezichtigen.

Dag 11 - Siem Reap - verblijf
Angkor Wat bezichtiging. De tempels van Angkor zijn een bron van inspiratie en trots voor alle Cambodjanen en spreken ook tot de verbeelding van de meeste bezoekers. De periode van het Angkor rijk beslaat zo’n 600 jaar en in die tijd zijn er meer dan 70 tempels, paleizen, bibliotheken en andere gebouwen, verspreid over 350 km² gebouwd. Eigenlijk is Angkor Wat maar één van deze tempels, maar tegenwoordig duidt men met die naam het hele gebied aan. Om alle tempels van dit gigantische complex te bezichtigen is één dag eigenlijk niet voldoende. Deze dag in Angkor Wat wordt zeker een van de culturele hoogtepunten uit je reis!

Dag 12 - Siem Reap - Poipet
Vandaag rijd je naar de westelijke grens met Thailand. Je probeert zoveel mogelijk de chaotische highway nr 6 te vermijden, en rijd door de agrarische laagvlaktes van Noord Cambodia. De wegen wisselen af van asfalt tot goed begaanbare gravelpaden. Je krijgt een goede indruk van de bedrijvigheid op het platteland en de Cambodjaanse vriendelijkheid. In Poipet aangekomen bezoek je de Thaise grens. Poipet heeft zich onder invloed van de Thaise ban op gokken de afgelopen jaren ontwikkeld tot een soort Las Vegas van Cambodja.

Dag 13 - Poipet - Pailin
Je zakt langs de Thaise grens af naar het zuiden en rijdt door het Roneam Daun Sam Wildlife Sanctuary naar Pailin. Pailin provincie is bekend om haar edelstenen, hout en om het huisvesten van Khmer Rouge gepensioneerden. Pailin stad is een wild-west town waar ooit een grote "goldrush", of beter "edelstenen-rush”, heeft geheerst. Het is de noordelijke toegangspoort naar het Cardamom gebergte. Je kunt hier ook Thaise en Birmese invloeden herkennen, zowel in de kledij, als in het eten en in fysieke karakteristieken van de lokale bevolking.

Dag 14 - Pailin - Veal Veng
Het kan een inspannende dag worden vandaag, als je door het Cardamom gebergte gaat rijden, crossen, ploeteren. Ondanks dat Cambodja alweer een groot aantal jaren toeristen ontvangt, wordt het Cardamon gebergte nog door weinig buitenlanders bezocht. Het gebergte vormt de grens tussen Cambodja en Thailand en is nog lang een Rode Khmer bolwerk gebleven. In het begin zijn de gravel wegen nog wijds en vlak, maar dan worden ze hobbeliger en heuvelachtiger. De landbouwvlaktes veranderen in tropisch regenwoud. Je overnacht in het kleine dorpje Veal Veng, in een eenvoudig guesthouse. Je zult meteen na aankomst al eten en drinken moeten bestellen zodat het guesthouse dat op tijd kan inslaan.

Dag 15 - Veal Veng - Koh Kong
De route kan vandaag best zwaar worden zeker als een regenbui de ondergrond in gladde rode klei kan veranderen; dan glibberen en glijd je vooruit. De vierwiel aandrijving komt goed van pas. Neem de tijd voor deze avontuurlijke rode route door het groene woud. De bewoonde wereld zal voor even heel ver weg zijn. Neem voor onderweg een provisorische lunch mee. Na de lunch neem je de nieuwe Chinese weg, een betonblokken pad dat ons naar Koh Kong brengt. Koh Kong is een klein stadje aan de kust van de Golf van Thailand op enkele kilometers van het buurland.

Dag 16- Koh Kong - verblijf
Vandaag kun je bijkomen van de inspannende bergritten van de afgelopen dagen. Een duik in het zwembad, een wandeling langs de boulevard, een korte wandeling door de nabijgelegen mangroven. Of een dagtocht naar het gelijknamige Koh Kong eiland om daar te snorkelen. Een tochtje naar de Thaise grens is ook een mogelijkheid.

Dag 17 - Koh Kong - Kampot
Je verlaat de bergen over een vers verharde weg richting Sre Ambel. Voor het laatste deel volg je de kust weg Highway nr 3. Je komt vroeg in de middag in het stadje Kampot aan. Kampot is bekend om haar peper en om de Franse koloniale architectuur. Je kunt hier rondlopen, een duik in de rivier nemen en/of rond zonsondergang een boottochtje maken om vuurvliegnesten te spotten. Kampot is een zeer geschikte plaats om alle avonturen van de afgelopen weken nog eens de revue te laten passeren.

Dag 18 - Kampot - Phnom Penh
Op je laatste dag rijd je tussen rijstvelden, over stoffige wegen en voornamelijk verharde wegen de hoofdstad binnen. Je maakt een omweg, eerst richting het oosten om de Vietnamese grens te bezoeken. Vervolgens rijd je de noordelijke richting op naar Phnom Penh. De veelzijdigheid van de wegen in Cambodja zijn weer duidelijk zichtbaar. Je neemt nog een kijkje in het leven op het platteland en ruilt deze vervolgens weer in voor de drukte en gezelligheid van de stad.

Dag 19 - Phnom Penh - verblijf
Vandaag kan je in je eigen tempo de stad ontdekken. Heb je op dag 2-3 geen tijd gehad om de Royal Palace te bezoeken, dan kan je dat vandaag doen. Ook is er tijd om naar de ‘Russische markt’ te gaan, waar je goedkoop kleding, cd’s en dvd’s en souvenirs kan kopen. De “avond markt” biedt ook de mogelijkheden voor souvenirs. Of bezoek/ neem deel aan een van de openlucht aerobic sessies die onder andere bij het Olympisch stadium worden gehouden. De stad heeft veel te bieden, maar je kan ook ontspannen aan de boulevard gaan zitten en de stadse activiteiten aan je voorbij laten passeren.

Dag 20 - Phnom Penh - vertrek
In de ochtend heb je nog tijd om klein rondje in de stad lopen en om de laatste souveniers te kopen. In de middag wordt je naar de luchthaven gebracht voor je vlucht terug naar Nederland.

Dag 21 - Aankomst - Amsterdam

 • Reisdetails

  Reiscode:
  SCA
  Categorie:
  Auto avontuur
  Groepsgrootte:
  1 - 12
  Dagen:
  22
  Prijs:
  vanaf 3.895,-
 • Routekaart

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner