Logo Motortrails.nl motorreizen

Afrika Expeditie

In bewerking

Zuid Afrika
We beginnen deze bijzondere reis in de prachtige, levendige, multiculturele en oudste stad van Zuid Afrika Kaapstad. Deze bruisende stad met een boeiende geschiedenis is omringd door bergen zoals de wereldberoemde Tafelberg met bijzondere dieren en veel water.  Onze motorrit begint langs de beroemde kustroute de Garden Route . We rijden grotendeels over asfaltwegen door een heuvelachtig bloemrijk landschap met pittoreske steden en mooie lagunes. Hier zien we ook verticale bergen en zelfs regenwoud.  We slapen in het toeristische Knysna. Deze stad is omringd door bossen en heeft veel winkels waar houtsnijwerk wordt verkocht. Onderweg naar Cradock gaan we langs het  Addo Elephant National Park. Deze unieke omgeving  bestaat uit vijf van de zeven vegetatiezones die Zuid-Afrika kent. Hier hebben we het niet over de Big Five, maar over de Big Seven. Want naast olifanten, neushoorns, luipaarden, buffels en leeuwen, vind je hier ook walvissen en de grote witte haai.  


Lesotho
Het ministaatje Lesotho, bijnaam het dak van Afrika, ligt boven de 1000 meter in hoogte en wordt omringd door Zuid-Afrika. Het is hier s'avonds en s'nachts koud. Veel bochten  en voornamelijk off road, we rijden langs ruige bergen, steile kliffen, smalle watervallen over hobbelige wegen. Zelfs de snelwegen zijn van zand! We komen onderweg de Basotho dorpsbewoners lopend en te paard tegen met hun kleurige dekens en strooien hoeden. Uiteindelijk komen we aan bij Sani Mountain lodge en ligt weer in Zuid Afrika, dit is ook de hoogste pub van Afrika. De binnenkant van de bar is bekleed met briefgeld uit allerlei verschillende landen. Geniet bij mooi weer van een waanzinnig uitzicht op de dramatische pieken van de Drakensbergen. 

Botswana
Vandaag maken we een lange rit over asfalt en gravel wegen door het Noord Oosten van het relatief rijke Botswana. We zien vanaf een afstand de grootste zoutpannen van  de wereld in het Makgadikgadi Pan National Park. Deze zoutpannen zijn ontstaan door een groot meer dat droog is komen te staan omdat de loop van de rivieren veranderd is. Aan het eind van de dag komen we aan in Livingstone.  Hier hebben we een dag rust om de Victoria Falls te bezoeken. Dit zijn één van de grootste watervallen ter wereld. Ruim honderd meter hoog en 1700 meter breed. De nabijgelegen brug is een top bungeejump locatie. 

Zambia
Vandaag rijden we voornamelijk over asfalt wegen door het zuid westen van Zambia. Dit dunbevolkte land ligt tussen acht andere Afrikaanse landen. De wildernis is er nog echt ongerept en de mensen zijn vriendelijk en relax.  We slapen een nacht bij het enorme door mensen gemaakte Kariba meer. De oevers trekken veel dieren aan, vogels, zebra's, antilopen, wild zwijnen en er leven veel nijlpaarden. De zonsondergang en zonsopgang zijn erg mooi. De Zambiaanse overheid zet zich al jaren in voor natuurbehoud. Een derde van het land bestaat uit nationale parken en wildreservaten 18 in totaal. Dit maakt Zambia tot een echt dierenrijk, met meer dan tweehonderdvijfentwintig soorten zoogdieren en zevenhonderd soorten vogels. 

Malawi
We  rijden vandaag afwisselend op asfalt en gravel wegen naar het arme Malawi. Dit kleine land heeft een spectaculair landschap van uitgestrekte hooglanden, bijzondere inheemse bloemen, wildparken en diepe meren. Het grootste meer is ‘Lake Malawi’. Lake Malawi is meer dan 23.000 vierkante kilometer groot, dat is één vijfde van het totale oppervlakte van het land. De inwoners staan bekend als buitengewoon gastvrij en mede daarom heeft Malawi de naam ‘Het warme hart van Afrika’. De bevolking bestaat grotendeels uit negerstammen van Bantoe origine zoals de grootste stam van de Chewa die voornamelijk in het zuiden en centrale deel van Malawi wonen. Wij zien vooral de Tambuka stam die wonen namelijk langs het meer. Het land is arm omdat ze geen delfstoffen hebben en geen zeehaven.

Tanzania
Tanzania is vol verrassingen en is hét natuurjuweeltje van oostelijk Afrika. In het Serengeti National Park zijn honderden wildebeesten en zebra's op enorme stoffige vlaktes. Verder veel olifanten rondom de vulkaan Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika de hoogte is 5.896 meter. De machtigste berg van Afrika waar altijd sneeuw op de toppen is te zien, is dé bezienswaardigheid van het continent. De mengelmoes aan cultuur en architectuur komt mede door de Portugese kolonialisten, Indische en Perzische handelaars, Arabische slavenhandelaren en Britse veroveraars. 

Kenia
Kenia heeft een goede infrastructuur, hier rijden we wisselend op zand, gravel en asfalt wegen. Kenia bestaat uit uitgestrekte savannevlaktes, mosgroene regenwouden, enorme bergen, witte kustlijnen en een divers ecosysteem. Mount Kenya is de hoogste berg van Kenia. Wandelingen naar de top voeren langs spectaculaire uitzichten op de besneeuwde top van de berg die 's middags altijd in de wolken hangt. S'morgens is het vaak helder  en kun je de top van de berg zien.  

In Kenia en Tanzania wonen langs de grens de in het rood geklede kleurrijke stam met gepiercte oorlellen de Masai.  De traditionele taal van deze stam is Maa, en is één van de meer dan 2.000 talen die door ongeveer 3000 Arikaanse stammen gezamenlijk worden gesproken. Een bezoek aan een Masai-dorp is een leuke belevenis. De Masai is een vriendelijke en gastvrije volksstam, waarvan de stamleden graag over hun tradities vertellen

Ethiopie
Ethiopië is verrassend door de bijzondere festivals, de prachtige natuur, landschappen, de vele meren en de bergketens in het noorden tot het warme en ongerepte zuiden, waar de inheemse stammen leven.  Bijzondere gebergtes zoals het ruige en dramatische Simien Mountains Nationaal Park, het glooiende groene Bale Mountains Nationaal Park en het weer ruige Gheralta gebergte waar veel kerken en kloosters zijn verscholen. 

Soedan
Soedan of Sudan wordt van zuid naar noord doosneden door de twee rivieren de Witte en de Blauwe Nijl.  Soedan was vroeger een Britse kolonie en kwam onder leiding van "de Gekke Mahdi" in opstand tegen de Britten. Tegenwoordig is Soedan een onafhankelijk  maar erg arm land.. In het noorden en midden van Soedan bevinden zich, van noord naar zuid, de oostelijke uitlopers van de Sahara (woestijn), de oostelijke uitlopers van de Sahel (woestijnsteppe) en de de Soedan (grassteppe). Deze droge gebieden worden doorsneden door de Witte Nijl, de Blauwe Nijl en de Nijl. Langs deze rivieren bevinden zich de vruchtbaarste gebieden van het land en hier wonen dan ook de meeste mensen. In het zuiden van Soedan bevindt zich in hoofdzaak een vochtige savanne, met in het midden een uitgestrekt moeras. Onder dit moeras bevinden zich de grootste olievoorraden van Soedan. Economisch is het zuiden veel slechter ontwikkeld dan het noorden. Soedan is lid van de Arabische Liga.

Sinds 9 juli 2011 is het zuidelijke deel van Soedan, Zuid-Soedan, een zelfstandig land. Sindsdien wordt Soedan soms Noord-Soedan genoemd, om het te onderscheiden van de zuiderbuur. Sinds 2019 hebben vrouwen weer gelijke rechten gekregen. Hamdok is sinds augustus 2019 aan de macht door een compromis tussen burgeractivisten en militairen die dienden onder Bashir. In Soedan hadden vrouwen altijd een veel gelijkwaardiger positie dan bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië, waarmee het Afrikaanse karakter van het land tot uiting kwam. De coup van Bashir in 1989 maakte daar een einde aan. Bashir baseerde zijn regime exclusief op de islam en de Arabische cultuur. Hier is gelukkig een einde aan gekomen sinds de komst van Hamdok.

Egypte
Egypte heeft naast de levensader de rivier de Nijl een rijke geschiedenis met veel piramides, mummies, farao’s, tempels en bijzondere bouwwerken. Deze motorrit gaat voor een groot deel door de woestijn. We gaan vanuit het zuiden van Egypte naar Alexandrië langs de Nijl.  Een groot deel van deze weg is geasfalteerd.

De enige grensovergang van Soedan naar Egypte is alleen met een ferry te varen over Lake Nasser en de Nijl . Dit is vaak een uitdaging.  De eerste kleine stad  in Egypte waar wij heengaan is Aboe Simbel. Hier zijn twee grote stenen, Egyptische tempels op de westelijke oever van het Nassermeer. Ramses II liet ze uithakken in de 13e eeuw v. Chr. Bijzonder is dat het gehele complex in de jaren zestig compleet werd verplaatst voor de Nasserdam. Vervolgens naar de stad Aswan. Deze ligt op de oostelijke oever van de Nijl. In het zuiden van de stad staan naast een onvoltooide obelisk, monumenten en het Nubisch Museum.

Luxor bestaat uit drie verschillende delen. Karnak in het noorden,  Thebe is het westen is het centrum en In het oosten loopt de Nijl hier zijn de drukste straten van de stad genaamd Sharia-al Karnak.  Belangrijke historische sites zijn de Vallei der Koningen en de Luxortempel. El Minya, is een moderne metropool van 4 miljoen inwoners en is in meer dan één betekenis het geografisch en historisch middelpunt van Egypte. Dit was de belangrijke plaats in de tijd van de Farao's, de Romeinen en de Abbasiden. In El Minya zijn antieke architectuur, een originele Griekse agora, de overblijfselen van een onder Ramses II gebouwde tempel, de kerk van de Heilige Maagd Maria, indrukwekkende kloostercomplexen en een authentiek paleis uit de jaren '30 van de vorige eeuw. Alexandrië is 3000 jaar geleden gesticht door Alexander de Grote. Het was vroeger de hoofdstad van Egypte, waar de farao's hun paleis hadden. Later werd dat Cairo. Alexandrië maakte ook deel uit van het Romeinse rijk. Het was toen na Rome de belangrijkste stad. Uit de Romeinse tijd staat hier nog een mooi amphitheather waar gladiatoren vochten. Ook staat de pilaar van Pompeius hier. Het verschepen van de motoren kost veel tijd. Vanuit hier vlieg jij weer naar huis.
 

 

 • Reisdetails

  Reiscode:
  AFE
  Categorie:
  Specials
  Groepsgrootte:
  6 - 10
  Dagen:
  -
  Prijs:
  n.n.b.
 • Routekaart

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner