Logo Motortrails.nl motorreizen

Irak Iran Mesopotamie

Dag 1 - Amsterdam - Kayseri
Vlucht van Amsterdam naar Kayseri. Waarschijnlijk wordt dit een directe vlucht, zo niet dan met een korte overstap in Istanbul. De reisleider haalt je op van de luchthaven. Je motor staat klaar bij het hotel. 

Dag 2 - Kayseri - Dogansehir 
De eerse etappe volgt voor het eerste deel de hoofdweg en gaat dan over smallere wegen binnendoor. We overnachten in een klein Koerdisch bergdorpje. Hier is een klein hotel, wat eigenlijk meer een soort herberg is. 

Dag 3 - Dogansehir - Sanli Urfa
Na een kort stukje hoofdweg rijden we de bergen in, doel van deze bergrit is de berg Nemrut Dagi. Op de top van deze berg staan grote stenen hoofden die oude goden uit Mesopotamie vertegenwoordigen. Je kunt niet op de motor aan de top komen, het laatste deel moet je lopen. Vervolgens dalen we af en rijden om het grote stuwmeer om naar de stad Sanli Urfa. Sanli Urfa is een sfeervolle stad. Een klassieke markt wordt gevormd door een netwerk van smalle steegjes. Hier lopen Turken, Koerden en Arabieren door elkaar.

Dag 4 - Sanli Urfa - Midyat
In de ochtend kun je nog een kort bezoek brengen aan de kleurrijke markt en een kopje thee op een van de terassen drinken. Dan rijden we richting de grens met Syrie. Hier ligt het kleine maar bijzondere plaatsje Harran. Harran was deel van Mesopotamie en wordt in de Hebreeuwse bijbel Charan genoemd. Net buiten het dorp zijn enkele ruines te vinden. Dan rijden door het vlakke land richting het oosten. We overnachten in het mooie dorp Midyat in een mooi hotel. 

Dag 5 - Midyat – Duhok 
We rijden verder naar het oosten, we komen heel dicht bij de grens met Syrie. In Cizre stoppen we voor lunch of koffie. Dan rijden we door naar Silopi. Tien kilometer buiten Silopi is de grens met Irak. Dagelijks staat hier een enorme rij vrachtwagens. Personen auto’s en motoren hoeven niet lang te wachten. Aan de Turkse kant volgen drie loketten en een laatste eindcontrole. Dan volgt de brug over een smalle rivier en begint de procedure aan de Iraakse kant. Dit kan in totaal wel een of twee uur in beslag nemen. Als alles gereed is rijden we het plaatsje Zakho. Hier is het nog druk met vrachtverkeer. Maar na deze plaats slaan wij een smalle weg in en laten hiermee het grote verkeer achter ons. De landweg voert langs de grens met Turkije en passeert kleine dorpjes. Je ziet hier traditioneel geklede Koerdische mannen.

Dag 6 - Dohuk – Erbil
's Ochtends rijden we over de hoofdweg de stad uit. Via een mooie pas klimmen we het laagland weer uit en volgen we smallere wegen. Dan bezoeken we Amadiya. Dit is een klein dorp gebouwd op een afgeplatte bergtop. Van afstand lijkt het alsof de huizen langzaam over de rand worden geduwd. We rijden via de enige toegangsweg naar boven en stoppen ergens voor koffie. Dan rijden we verder door de groene heuvels naar Barzan, geboortedorp van de huidige president. In de middag arriveer je in Erbil, waar je de bazaar bezoekt, waar je ’s avonds ook zult eten. Erbil is de hoofdstad van het huidige Koerdistan. En al ver voordat we de stad bereiken worden de controleposten langs de wegen intensiever. Erbil heeft een gezellige markt en een leuk plein met theehuizen en terrasjes. Je kunt ook de Citadel bezoeken. Dit is op een berg geplaatst en vormt het centrum van de stad.

Dag 7 - Erbil - verblijf
Een vrije dag in de hoofdstad van Iraaks Kurdistan. Er zijn een paar dingen die je moet zien, een daarvan is de grote markt in het centrum van de stad.

Dag 8 - Erbil – Sulaymania
In de ochtend rijden we een mooie offroad route door mooi berggebied. Een deel hiervan gaat door en rivierbedding. Dit wordt lastig rijden met de grote kiezels op de bodem. Dan rijden we langs de kust van het Dokan meer naar het zuiden. Het is een lange rit vandaag. Tegen de middag kom je aan in al Suleymania, de culturele hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Meer dan Erbil is dit een traditionele stad, met een echte bazaar als centrum. Evengoed wordt hier ook driftig gebouwd, zij het niet zoveel als in Erbil. Een aanrader om te bezoeken in Sulaymania is om de Red Prison te bezoeken, een getuigenis van de tijden van Saddam Hussein. Daarna kun je een waterpijp roken in Amsterdam Café. De bazaar is uitgebreid genoeg om een halve dag door te brengen. 

Dag 9 - Sulaymania – Saqqez
Sulaymania ligt niet ver van de grens met Iran. Irak uitkomen is gemakkelijker dan het land in komen. En Iran binnenkomen is een stuk gemakkelijker dan Irak binnen komen. Maar toch zal het totaal een paar uurtjes duren. Na de overgang rijden we direct de bergen van Iran is. Via prachtige wegen rijden we naar het noorden. Dit deel van Iran behoort tot het Iraanse deel van Kurdistan en ook het Iraanse deel van het vroegere Mesopotamie. Saqqez is een kleine stad met gemende Iraanse en Koerdische inwoners. 

Dag 10 - Saqqez - Kandovan
We rijden verder naar het noorden. We komen in een deel laagland en rijden dan naar een een klein dorpje aan de voet dan wat lijkt op een vulkanisch gebergte. Kandovan is een dorpje waar de inwoners eeuwen lang in grotten geleefd hebben. Deze zijn in de loop der jaren omgebouwd naar echte woningen, maar nog steeds in grotten. Ook ons hotel is in een grot gebouwd. Het is geen lange dag vandaag, dus je hebt in de middag nog tijd om het dorpje te bezoeken. 

Dag 11 – Kandovan - Tabriz
Het is een korte rit van Kandovan naar Tabriz. Dit is met opzet zo gepland, zodat je een rustige ochtend hebt. En na aankomst in Tabriz nog de hele middag hebt om de stad te bezoeken. 

Dag 12 - Tabriz – Kapan
Na een klein stukje hoofdweg slaan we af en rijden we over binnenwegen naar de grens met Armenie. De grens wordt gevormd door een stijl gebergte. De grens is feitelijk een kloof in dit gebergte. Na de grens overgang begint het pas echt te slingeren. Het is een prachtige rit van de grens naar de plaats Kapan. Na de Islamitische landen Turkije, Irak en Iran, zijn we nu aangekomen in het eerste Christelijke land van deze reis. Hier kun je weer vrij bier drinken in restaurants en hotels. 

Dag 13 - Kapan - Jerevan
Armenie is groen en dun bevolkt. Zelfs de hoofdweg is rustig en prachtig om te rijden. Vlak voor de hoofdstad ligt aan de linkerkant de berg Ararat. In vroegere tijden was deze berg deel van het land Armenie, nu ligt deze in Turkije. Het verhaal gaat dat de ark van Noah uiteindelijk op deze berg gestrand is. Jerevan is de hoofdstad van Armenie. Is het een drukke stad en we overnachten dicht bij het centrum. 

Dag 14 - Jerevan - Tblisi, Dag 15 - Tblisi - Verblijf
Vanuit Jerevan rijden we richting het grote Sevan meer. op de route bezoeken we verschillende eeuwenoude kloosters. Het laatste deel voor de grens met Georgie wordt weer heel bergachtig. De grens overgang is redelijk gemakkelijk en de route naar Tblisi volgen over de hoofdweg. Tblisi is een oude Sovjet Stad is na de onafhankelijk snel veranderd, naar een meer Europese stijl, met veel restaurants en gezellige straatjes. We verblijven hier twee nachten. De volgende dag heb je de gehele dag de tijd om de stad te bezichtigen. 

Dag 16 - Tblisi - Adahan
We rijden Tblisi uit en blijven voor een tijdje op de hoofdweg. Dan volgen we een binnendoor route die door de bergen slingert. We gebruiken een heel kleine grenspost om Turkije in te komen. Na de overgang slingeren we nog een tijdje door de bergen. Dan komen we in een kleine Turkse dorpje Ardahan. 

Dag 17 - Adahan - Trabzon
We slingeren door de Turkse bergen totdat we de kust van de Zwarte zee bereiken. De route langs de Zwarte zee naar Trabzon is prachtig. 

Dag 18 - Trabzon - dagtocht
De verblijfdag in Trabnzon kunnen we gebruiken om een eeuwenoud christelijk klooster te bezoeken. Dit Sumela klooster ligt iets ten zuiden van de stad en is volledig in een bergwand gebouwd. 

Dag 19 - Trabzon – Susheri
In de cohtend volgen we de kustroute langs de Zwarte Zee. Daarna rijden we het binnenland in. We volgen hier een mooie bergroute. Einde van de dag komen we in Susheri. Dit is een klein traditioneel Turks dorpje
 
Dag 20 - Susheri – Kayseri
De laatste rijdag van deze reis. Het is een lange dag met hier en daar uitstapjes via smalle binnendoor weggetjes. 
 
Dag 21 - Kayseri – Amsterdam
Je motor laat je achter bij het hotel en je vliegt terug naar huis. De motoren worden met de trailer terug gebracht naar Nederland. 

 • Reisdetails

  Reiscode:
  IRK
  Categorie:
  Avontuur
  Groepsgrootte:
  6 - 12
  Dagen:
  16
  Prijs:
  n.n.b.

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner