Logo Motortrails.nl motorreizen

Georgie Kaukasus Autoreis

Dag 1 – Amsterdam - Tbilis
Je vliegt vandaag naar Tbilisi, waar je ’s avonds laat, of vroeg in de ochtend op dag 2, aankomt. Je wordt opgehaald door een vertegenwoordiger van Auto Avontuur, en wordt naar een hotel in het centrum van de stad gebracht.

Dag 2 – Tbilisi - Verblijf
Tblisi is genoemd naar de in de stad aanwezige warme zwavelbronnen en is al sinds de 6e eeuw een belangrijke handelsstad. De stad is  strategisch gelegen op het kruispunt tussen het Aziatische en Europese continent. De stad is mede daardoor een mengelmoes van culturen met mensen van Armeense, Joodse, Russische en Griekse afkomst. Tbilisi is een niet al te grote stad, en wordt  door de  Mtkvari  rivier in tweeën wordt gesplitst. Vooral  het gezellige oude centrum , dat met name aan de westelijke kant ligt is ideaal om  te voet  goed te verkennen .  Er zijn veel bijzondere historische gebouwen te vinden in Tbilisi waaronder de Sioniki kathedraal uit de 7e eeuw in de historische wijk Kala. Verder komt veel neoclassicistische gebouwen tegen. Een aantal hiervan zijn sinds de val van de Sovjet Unie prachtig gerestaureerd. Verder zijn de niet ver van het centrum gelegen botanische tuinen zeker de moeite waard om te bezoeken.

Dag 3 - Tbilisi – Bakuriani
Vandaag de eerste rijdag. Je vertrekt in zuidwestelijke richting naar het plaatsje Manglisi.  Manglisi  stamt uit de 4e eeuw en is een van de vroegste centra van het christendom in Georgië. Het en is nu vooral bekend vanwege de indrukwekkende, middeleeuwse “Moeder van God” kathedraal. Na een eventueel  bezoek aan  deze kathedraal  rij je door naar  het prachtig gelegen Tabatskuri meer dat op een hoogplateau  van 2000m ligt. Je rijdt over de Ckhra-Tskaro pas van 2454m door naar Bukari mountain resort waar je overnacht.  Bukuriani ligt in een van de belangrijkste wintersport gebieden van Georgië, en is gebouwd aan de voeten van de Mukheri vulkaan.

Dag 4 -  Bakuriani – Achaltsiche
Via het tussen de bergen geklemde stadje Borjomi rij je door naar de bijzondere rotsstad Vardzia.  Borjomi zelf ligt in de schilderachtige Borjomi kloof aan de oostelijke rand van het Bordzjomi-Charagaoeli  nationaal park. Onderweg kan je een kleine omweg maken om het  Timotesubani  klooster uit de 11e eeuw te bezoeken. Naast de mooie ligging zijn hier nog zeer oude muurschilderingen te zien. De rotsstad  Vardza is een in de 12e eeuw uit de rotsen  gehouwen  klooster met oorspronkelijk  meer dan zesduizend onderkomens verdeeld over 13 verdiepingen. Met behulp van een uitgebreid irrigatiesysteem werd deze stad van water voorzien.  Het werd gebouwd ter bescherming tegen de Mongoolse invasie. Door een aardbeving in 1283 is een groot deel verwoest, maar wat je nu nog kan zien is nog steeds erg indrukwekkend, met prachtige uitzichten over de weidse omgeving. In de middag kom je aan in Achaltsiche, waar je overnacht. In dit stadje  kan je in de middag het Rabati  kasteel bezoeken. Dit kasteel  is gebouwd in de 9e eeuw, en weerstond eeuwen later de Mongoolse invasies.

Dag 5 -  Achaltsiche – Kutaisi 
Via een prachtige binnendoor route door de bergen rij je naar Kutaisi.  Je komt door het Borjomi natuurpark.  Naast de prachtige natuur staat dit park bekend om haar minerale bronnen en de vele historische monumenten. Je ziet hier vele oude kerkjes en het oude  Abastumani astrofysisch observatorium. Via de ruim 2100m hoge Zakari pas rij je het park weer uit richting Kutaisi, waar je overnacht. Kutaisi is de tweede stad van Georgië met veel historie en een oud centrum. Zeker de moeite waard zijn een bezoek de tempel van Bagrati uit de 11e eeuw en het Gelati klooster uit de 12e eeuw.

Dag 6 -  Kutaisi  – Mestia
Vandaag begint het deel van de reis door een van de mooiste en ook voor kort een van de meest geïsoleerde berggebieden van Georgië. Prachtige ongerepte natuur, slechte wegen en bijzondere, afgelegen stadjes. Nog steeds zijn gedurende de strenge wintercondities delen van dit gebied afgesneden van de buitenwereld. Je passeert voordat je de bergen in gaat het stadje Zugdidi. Hier bevind zich het indrukwekkende Dadiani  paleis. Het is een van de mooist bewaard gebleven paleizen in de Kaukasus. Het is nu een historisch-archeologisch museum. In het plaatsje Tsalenjikha vind je een oude, in Byzantijnse stijl  gebouwde kathedraal, met goed bewaard gebleven muurschilderingen uit de 12e eeuw. Vanaf Tsalenjikha rij de bergen in, grotendeels langs de Enguri rivier. Zeker de moeite waard is een stop bij de Enguri dam, ’s werelds een na hoogste stuwdam, met prachtige uitzichten over het laagland. In het plaatsje Khaisi is het goed lunchen met de lokale specialiteit de “Kubdari”, een met doorgaans kruidig gehakt gevulde broodjes. Aan het eind van de dag kom je aan in het historische bergstadje Mestia.

Dag 7 – Mestia - Verblijf
Mestia is de hoofdstad van het gelijknamige district, gelegen op een hoogte van 1500m. Dit gebied staat bekend om de vele, vaak goed bewaard gebleven, verdedigingstorens (koshki).  Deze stenen verdedigingstorens zijn grotendeels gebouwd tussen de 9e en de 12e eeuw en zijn bepalend voor het aangezicht van vrijwel alle dorpen in gebied. Het is het gebied het Svan volk, met hun eigen taal en cultuur. In de cultuur van de Svan gaat het familieverband boven alles en elke familieclan heeft dan ook zijn eigen toren. Door zich in hun torens te verschuilen, weerden de Svan zich eeuwenlang tegen invallen van vijandelijke stammen uit het Kaukasusgebergte.  Ontmoetingen en contacten met de lokale bevolking met haar bijzondere cultuur en rijke historie maken een onvergetelijke indruk. In en rondom Mestia is er voldoende te doen. Het is prachtig wandelen, langs de vele verdedigings torens en eeuwenoude boerderijen. Verder kan je vandaag  met je 4WD de Chaladi gletsjer bezoeken. Het laatste stuk moet je lopen, maar het uitzicht op de gletsjer is indrukwekkend. Ook kan je vanuit Mestia met een korte 4WD tocht naar de top van de berg Mestia, met uitzichten over het stadje en de omringende vallei. Je kunt dan doorrijden naar het bijzondere Koruldi merengebied, dat op een hoogte van 2600m ligt. Voor prachtige uitzichten kan je ook met de skilift (of lopend) omhoog in het nabij gelegen Tetnuldi skigebied.

Dag 8 – Mestia - Ushguli
Het is maar een korte afstand naar het beroemde Ushguli. Met een hoogte van 2200 is het hoogst gelegen dorp van Georgië. Het is een uniek, zeer goed bewaard gebleven middeleeuws vestingstadje met vele torens, prachtig gelegen in een vallei, omgeven door besneeuwde bergpieken van 5000m. Na het verlaten van Mestia wordt de weg beduidend slechter. Voordat je in Ushguli aankomt ga je over de Ugviri pas met een mooi uitzicht over twee, doorgaans besneeuwde toppen van de berg Ushba. Onderweg passeer je ook nog andere dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn.

Dag 9 – Ushguli – Kutaisi
Deze dag volg je een wat zwaardere, maar prachtige 4WD route door een van de meest verlaten gedeeltes van deze reis. Je rijdt  langs de besneeuwde toppen, langs en over heldere rivieren, door bossen en alpine weiden. Via de Zagaro pas van 2623m rij je naar het lager gelegen gedeelte van de Svaneti regio. Onderweg kan je waarschijnlijk nergens lunchen, dus je kunt het beste eten meenemen uit Ushguli om te picknicken. In de middag kom je aan in Kutaisi, dat slechts op een hoogte van 150m ligt.

Dag 10 – Kutaisi - Tbilisi
Vandaag rij je via de stad Gori terug naar Tbilisi.  Gori is een eeuwenoude stad, gesticht in de 11e eeuw. De stad is echter met name bekend doordat het de geboortestad is van Joseph Stalin. Je kunt hier een betrekkelijk eenvoudig museum bezoeken over zijn leven hier en als president/dictator van de Sovjet Unie. Het museum staat vlak naast het oude huisje waar Stalin heeft gewoond. Vanaf Gori is het niet ver meer naar de hoofdstad. Bij aankomst in Tbilisi lever je auto in, en kan je 's avonds nog nagenieten in een van de gezellige restaurantjes en cafés in het centrum van de stad.

Dag 11 - Tbilisi – Amsterdam
Je wordt naar het vliegveld gebracht voor je vlucht terug naar Amsterdam.

 • Reisdetails

  Reiscode:
  SGE
  Categorie:
  Auto avontuur
  Groepsgrootte:
  1 - 12
  Dagen:
  -
  Prijs:
  n.n.b.
 • Routekaart

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner