Logo Motortrails.nl motorreizen

Dag 1 - Amsterdam - Havana
Na aankomst in Havana wordt  je van het vliegveld afgehaald en naar het hotel gebracht.  Tijdens deze rit krijg je een eerste indruk van Cuba. Vanavond kun je al kennismaken met de unieke cubaanse keuken, creoolse gerechten zijn een mix van spaanse en afrikaanse invloeden. De komende 2 dagen zijn vrij te besteden. Uiteraard is het mogelijk om tegen meerprijs een gids, bustour of anders te organiseren. Wij maken graag een offerte op maat. 

Dag 2 - Havana - verblijf  
Vandaag kun je de stad zelfstandig verder ontdekken. Optioneel: vandaag maak je kennis met de gids. We kunnen deze prachtige stad te voet leren kennen en alvast proeven hoe het nachtleven hier is.  Havana bestaat uit drie delen Oud Havana, Vedado en de buitenwijken. We beginnen met een wandeling door het historische centrum Oud Havana (La Habana Vieja, Old Havana) dat is uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Sinds de jaren 1980 zijn belangrijke delen van Oud Havana gerestaureerd om het toerisme te stimuleren. Na de lunch maken we een busrit en bezoeken Vedado, Plaza de la Revolución en Miramar. Vedado is uitgegroeid tot het centrum van commerciële activiteiten en het nachtleven. Centro Habana is vooral een winkelgebied dat ligt tussen Vedado en Oud Havana. 

Dag 3 - Havana - verblijf 
Vandaag kun je de stad zelfstandig verder ontdekken. Optioneel kun je een excursie maken naar bijvoorbeeld La Virgia (boerderij van Ernst Hemingaway), Callejon Hamel(afrocuban cultureel project) of iets anders. 

Dag 4  - Havana - Holguin
De vlucht van Havana naar Holguin is iets meer dan een uur. Holguin heeft verschillende bezienswaardigheden. Er zijn kleine stadsparken zoals Parque Infantil, Parque San Jose, Parque San Isidoro, Parque Marti en het park Calixto Garcia. In de binnenstad vind je de galerijen Centro Provincial de Arte en Bayado, een bibliotheek, de bioscoop Marti Cinema, het theater Eddy Sunol, het provinciale Museum La Periquera, een wetenschapsmuseum en een historisch museum. De kathedraal van Holguin (Catedral de San Isidro) werd gebouwd in 1720. Vanaf het uitkijkpunt op de berg Loma de la Cruz kan je de gehele stad overzien. De berg kan worden beklommen via een trap met 450 treden. Op de berg is een groot kruis geinstalleerd.  In Holguin is ook de brouwerij Cerveceria Bucanero gevestigd. Deze maakt drie Cubaanse biermerken, namelijk Bucanero, Cristal en Mayabe. Aan de kust ten noorden van Holguin ligt de populaire Playa Pesquero resort (Vissersstrand). De provincie Holguin bestaat uit gevarieerd landschap. Hoge bergen, vruchtbare vlaktes en fijne zandstranden wisselen elkaar af. Het was in dit gebied, waar Christopher Colombus voor het eerst voet aan land heeft gezet, namelijk bij Bariay. 

Dag 5 - Holguin -  via Bayamo - Sierra Maestra
De eerste dag op de motor. De rit start eerst over asfalt na een paar bochten komen we aan in Bayamo. Langzamerhand rijden we naar de hoogste bergketen van Cuba de Sierra Maestra. We hebben uitzicht op deze schitterende bergen. Hier ligt het Parque nacional desembarco del Granma het is 400 km2 en naast de fauna en flora is dit park rijk aan vooral orchideeën. Vanavond slapen we in de bergen van Sierra Maestra.

Dag 6 - Sierra Maestra - Marea del Portillo
Na het ontbijt rijden we een stukje over dezelfde route terug. Vanaf Bartolomé Maso gaan we naar Yara en Manzanillo. We kruisen Campechuela en Medialuna, uiteindelijk bereiken we de uitlopers van het westerse deel van de Sierra Maestra. Vanaf Sevilla Arriba komen we aan bij de kustplaats Punta Piedra, ten oosten van Pilon, waar we pauzeren. Vannacht slapen we in Marea del Portillo. Hier is een prachtig strand. 

Dag 7 - Marea del Portillo -  Santiago de Cuba
Vandaag rijden we langs adembenemde wegen. Vanaf een smalle straat volgen we enkele uren de caribische kust naar Santiago de Cuba.  We kunnen de zee altijd zien, aan onze linkerzijde is het gebergte van Sierra Maestra. Door de vele overstromingen is de weg hier regelmatig beschadigd.  Vaak komen we op de weg ook rotsen tegen. Het is gelukkig makkelijk deze rotsen met de motor te ontwijken. De rotsige kust  wordt afgewisseld door vele kleine smalle strandjes waar we af en toe kunnen ontspannen en wegdromen. Vandaag bereiken we Santiago de Cuba de tweede stad van Cuba. Afhankelijk van onze aankomsttijd hebben nog tijd om rond te kijken en het nachtleven te leren kennen.

Dag 8 - Santiago de Cuba - verblijf
Na het ontbijt maken we een rit door de stad. Santiago de Cuba is de meest sfeervolle stad van Cuba door ondermeer de levendige afrikaanse muziek. In tegenstelling tot de hoofdstad is Santiago minder vervallen en minder veramerikaniseerd. In 1930 vergeleek de Spaanse dichter Federico García Lorca Santiago de Cuba met ‘een harp gemaakt van levende takken, een kaaiman, een tabaksbloem’. Afgezien van de auto’s en enkele moderne gebouwen is er sinds die tijd niet veel meer verandert. Door de hitte en de heuvels worden de mensen gedwongen om in een langzaam ritme te leven. Er wordt met verve gedanst en gefeest, met name tijdens de carnaval. De bewoners van Santiago de Cuba zijn er trots op dat hun stad gezien wordt als de ‘wieg van de Revolutie’. Santiago kent enkele bijzondere bezienswaardigheden. Rondom het Parque Céspedes zijn op elk moment van de dag mensen te zien van jong tot oud. Het plein dient als een soort openluchttheater waar muziek de hoofdrol speelt. Ook de gebouwen rondom dit park zijn van cultureel en architectonisch belang. Tien kilometer buiten het centrum ligt het Kasteel van "El Morro" of San Pedro de la Roca, dat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.  Het werd gebouwd om de belangrijke haven van Santiago te beschermen. Hier gaan we vandaag lunchen en rijden via een andere weg terug naar de stad. 

Dag 9 - Santiago de Cuba - Baracoa
Na het ontbijt. gaan we richting het noorden. We mogen geen andere weg volgen omdat  hier de amerikaanse marinebasis Guatánamo Bay is.  De gevangenis is nog steeds in gebruik. Vandaag rijden we langs de meest spectaculaire wegen van Cuba: La Farola (de vuurtorenweg). Deze weg is rond 1960 gebouwd en herinnert aan Europeese bergpassen door de vele haarspeldbochten.  La Farola gaat vanuit het droge zuiden Baracoa naar het tropische en vochtige noorden van Sierra Maestra.. Historisch gezien is Baracao interessant. We slapen twee nachten in Baracoa. Als je zin en tijd hebt kun je de tafelberg die op 8 kilometer ten westen van de stad ligt beklimmen. Dit was een heilige plaats van de Taíno-indianen. Vanuit hier is een prachtig uitzicht op Baracoa en omgeving.

Dag 10 - Baracoa - verblijf
Vandaag kun je relaxen of mee om de omgeving van Baracoa wat beter te leren kennen. Na het ontbijt gaan we de Yumuri vallei verder verkennen en naar het Punta de Maisi. Naast smalle wegen, palmbossen en veel plattelandsdorpjes is hier ook een ruige kust. Het is ruim een uur rijden naar Punta de Maisi, het meest oostelijke punt van Cuba. Volgens oude verhalen zijn de traditionele cubanen hierheen gevlucht na de invasie door de spanjaarden in de koloniale tijd. De bewoners hebben een karakteristiek gezicht.  Verder rijden we langs Rio Toa. Dit is de meest waterrijke rivier van Cuba en deze is omringd door tropische bossen. Het ligt in een belangrijk ecologisch gebied. Ten zuiden van Baracoa is de Boca de Yumuri, hier kun je een boottocht over de prachtige Yumuri rivier maken. Je kunt Baracoa niet verlaten zonder de lokale snack te hebben geproefd: cucurucho. Dit is een mix van kokos, melk, suiker, sinaasappel en soms nog wat andere ingrediënten. Cucurucho is gemakkelijk te eten, want de mix wordt in een hoorntje gestopt dat gemaakt is van palmbladeren. Daarnaast is hier heerlijke chocola te koop, proef de chocolademelk en bonbons.  

Dag 11 - Baracoa - Cayo Saetia
Na het ontbijt rijden we ruim 40 km over grind en stenen wegen. langs de kust.  We pauzeren bij een eenvoudig maar mooi hotel in Playa Maguana.  Het strand is hier geweldig. Vervolgens rijden we langs het natuurpark Alexander Von Humboldt.  Het staat op de UNESCO wereldgoedlijst. Daarna verder langs de kustplaats Moa "de lelijke eend"  van Oost Cuba. Deze bijnaam komt door de enorme luchtverontreiniging veroorzaakt door de zware industrie en nickel- aluminium mijnen. Het landschap is vol met enorme kraters, het resultaat is een bizar landschap. Hier mogen geen fotos van gemaakt worden, als ze je betrappen krijg je een flinke boete. Vervolgens rijden we door naar het schiereiland Cayo Saetia. Het is 42 vierkante kilometer groot en is in zijn geheel een natuurpark. Omgeven door de mooie natuur, stranden, bossen, grotten en een rijk dierenleven wanen we ons  even ver weg van de bewoonde wereld.  

Dag 12 - Cayo Saetia - Holguin 
Na het ontbijt rijden we richting Holguin. We pauzeren even in Banes en Guardalavaca. Dit is het einde van onze motorreis. De motoren worden ingeleverd. Morgen kunnen we deze stad en omgeving nog wat beter verkennen. 

Dag 13 - Holguin - verblijf 
Holguin is niet zo toeristisch. De mooie natuur bestaat vooral uit de pijnbomen bij Mayari. Verder ligt het dicht bij de archeologische vindplaats Chorro de Maita. Hier zijn overblijfselen van de inheemse Taíno-indianen en is een Taíno-dorp nagebootst.  Een aanrader is een wandeling naar het uitkijkpunt aan Loma de la Cruz.  Hier is een prachtig uitzicht over de stad. Of je kunt gaan relaxen langs het prachtige strand van playa Guardalavaca. Dit is een koraalrif omgeven door bos. Ideaal voor zonnebaden en of om te snorkelen. 

Dag 14 - Holguin - vertrek

Dag 15 - aankomst - Amsterdam

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner