Logo Motortrails.nl motorreizen

Togo Benin Adventure

Dag 1 - Amsterdam - Lomé
Je komt waarschijnlijk tegen de avond aan op de luchthaven van Lomé. Als het niet te laat is maak je kennis met de reisleider. Je krijgt wat informatie en dan kun je avondeten in het Hotel. Mocht je meer tijd hebben ga dan even de stad verkennen.

In 1897 was Lomé de hoofdstad van Togoland. Het was toen nog een Duitse kolonie. De stad is vernoemd naar Alotimé door het Ewe volk. De betekenis hiervan is 'tussen de planten Alo'. Alo is een boomsoort. De Duitsers hebben in de jaren 60 een steiger van 420 meter voor de export van grondstoffen en een diepwaterhaven aangelegd. Nu zijn er in Lomé een fetish voodoo markt en de grote markt.  s' avonds is het levendig in de stad, inwoners gaan uit in de vele bars en discotheken. Hier kun je chouck (bier), deha (palmwijn) en Sodabe (sterke drank) drinken. Een lokaal gerecht Yam wordt gemaakt met een soort gekookte zoete aardappel. Dit wordt vervolgens gemalen tot een soort deeg en hier wordt cassave aan toegevoegd. Het lokale gerecht fufu bestaat uit Yam dat met vissoep wordt geserveerd. Andere lokale gerechten zijn Gboma (spinazie), Aglan (krab), Tomaten- en auberginesauzen, Egbo pinon (gegrild geitenvlees), Abobo (gekookte slakken) en Koliko (gebakken Yam).

Dag 2 -  Lomé - Vogan - Possotome (Benin)
Vandaag vertrekken we en beginnen na een korte uitleg over de motoren met de rit van vandaag. In Lomé is het nog druk, veel verkeer zoals, motoren, brommers  en autos.  Al snel wordt het rustiger op de weg we rijden door allerlei kleine dorpjes. Vogan is bekend om de grote vodoo markt. Na Vogan rijden we door de oude stad Grand Popo. Dit was een belangrijke stad tijdens de slavenhandel eerst bezet door de Portugezen en later de Fransen. We zien hier veel lege en vervallen gebouwen. Dan steken we over de lange rivier Mono naar Benin. Deze rivier loopt langs de grens van Benin. Vervolgens rijden we langs het Ahémé meer naar de Possomtomé gemeenschap. Deze staat bekend om de Vodoo religie. We slapen langs het meer.

Dag 3 - Possotomé - Ouidah 
Vandaag beginnen we met een boottocht over het Ahémé meer.  Onze gids vertelt verhalen over goden en legendes. Daarnaast zien we het dagelijks leven langs het meer en ontdekken we verschillende vistechnieken. Vervolgens gaan we naar Ouidah de hoofdstad van de Voodoo religie. Door de gunstige ligging en door de haven was Ouidah een belangrijke plek voor de slavenhandel.

Een overblijfsel van de Portugese tijd van Benin is het Fort van São João Baptista de Ajudá dat ook belangrijk was voor de slavenhandel. Het fort is nu een museum.  Veel monumenten hebben met de vroegere slavenhandel te maken zoals de Route des Esclaves (de slavenroute). Dit is een 4 km lange weg van het Ouidah Museum of History naar het strand. Vroeger was dit de weg waarover slaven liepen om bij de kust te komen. De Door of No return is een boog waar ruim 15 miljoen slaven onderdoor zijn gelopen, het is nu een monument als herdenking aan deze tijd. De Tree of Forgetfulness is een ander monument, hier moesten slaven rondjes omheen lopen, zodat ze hun geboorteland zouden vergeten. De tempel van 12m2 is gewijd aan de python. Er leven 50 volwassen pythons in het gebouw. We overnachten op een gezellige locatie aan zee. 

Dag 4 - Ouidah - Abomey
We starten met een rit op de motor en rijden langs het strand tussen oceaan en cocosbomen naar de hoofdstad Cotonou. We rijden naar het noorden van de stad naar de westoever van het Nokoué meer. Hier bezoeken we met een kano het waterdorp Ganvié. De traditionele huizen van de Toffinu zijn gebouwd van bamboe of boomstammen die in het water verdwijnen. Het meer is een belangrijk gebied voor veel verschillende vogels. Als er tijd is ga dan nog langs het Centre Artisanal, het ambachtelijke centrum. Je vindt er onder andere traditionele houten maskers, manden, potten en geweven stoffen. Deze producten hebben vaak mooie verhalen over waar ze voor gebruikt worden. Je kunt de producten tegen redelijke prijzen kopen. Of rij langs de Dantokpa Markt, de grootste openluchtmarkt van West-Afrika die zich uitstrekt over meer dan 20 hectare. Het is een immense, drukke en chaotische plek waar je wordt overweldigd door de geuren, kleuren en het geluid van fietsen, taxi’s en motoren.

We gaan daarna door naar Abomey, hier zijn de Koninklijke paleizen van Abomey, sinds 1985 onderdeel van het Unesco Werelderfgoed. Abomey was van de 17e eeuw tot het begin van de 20e eeuw een machtig koninkrijk in West-Afrika, dat onder meer tot bloei kwam door zaken te doen met Europese slavenhandelaren. Het koninkrijk werd achtereenvolgens geregeerd door twaalf koningen, die allemaal hun eigen weelderige paleis lieten bouwen. De paleizen verrezen boven en naast elkaar, op volgorde van troonsopvolging. Naast de paleizen werden er ook tempels, offer altaren en dorpen voor de hofhouding gebouwd. Vanavond slapen we in een comfortal hotel.

Dag 5 - Abomey - Atakpamé (Togo) 
Vandaag de laatste rit door het voormalige koninkrijk Dahomey. Vanaf 1960 is Benin onafhankelijk, sinds 1975 kreeg Benin de huidige naam. De handwerkkleden met afbeeldingen van de symbolen van de 12 koningen en de slavernij die Benin gekend heeft herinneren nog aan het verleden. We gaan weer naar Togo, we steken over de Mono rivier en we rijden langs de Nangbéto dam om uiteindelijk de stad Atakpamé te bereiken. Deze stad is een centrum van textielverwerking en omslagplaats van de in de omgeving geteelde katoen. In het westen van Atakpamé worden vooral cacao en koffie verbouwd. Op een heuvel wordt de "koffie-cacao driehoek" gevormd door Kpalime Badou en Atakpamé. Het is een afwisselende route door het bos en over de heuvels van Ouali, voor zonsondergang komen we aan in ons hotel in Atakpamé. 

Dag 6 - Atakpamé - Badou 
Vandaag rijden we naar het westen richting de grens van Ghana, we kunnen kiezen uit verschillende routes. We volgen een oude koloniale kleurrijke route langs dorpen en kleurrijke markten door de regio Okpabé. De eindbestemming van vandaag is de groene stad Badou .Deze ligt in een vruchtbare vallei, omringd door heuvels met bos en koffieplantages. Na deze mooie dag motor rijden door tropische bossen gaan we naar ons hotel in Badou. In het kleine dorp Akloa is een prachtige waterval, als er vandaag geen tijd is kun je morgenochtend naar deze waterval. De bossen in deze omgeving zijn vol vlinders, krekels, insecten, vogels en andere dieren en schitterende planten. 

Dag 7 - Badou - Kouma Konda 
De omgeving bestaat uit bossen en heuvels. We moeten dicht bij elkaar blijven rijden. Na een zeer afwisselende rit komen we aan op de hoogvlakte van Dayes. Vanuit hier zijn prachtige vergezichten over de bijzondere omgeving. Nu is de rit vol  bochten, rij voorzichtig we gaan naar ruim 600 meter hoogte om het dorp Kouma Konda te bereiken. Het klimaat is hier zeer aangenaam. De mensen leven hier voornamelijk van de teelt van koffie en cacao. We maken een wandeling en zien avocado, mahonie, iroko, cacao, peper en enorm veel vlinders. We slapen vannacht in het dorp.

Dag 8 - Kouma Konda - Lomé
Vanochtend kun je kiezen uit een wandeling maken of een korte rit met de motor door de omgeving. Daarna vertrekken we met zijn allen richting Lomé. Vrij snel verlaten we de bossen, de omgeving bestaat vooral uit palm en cocosbomen. De weg is nu zanderig, we ruiken de zeelucht. Het wordt weer drukker en we komen aan in de hoofdstad Lomé. 

Dag 9 - vertrek - Lomé

Dag 10 - Aankomst - Amsterdam
 

  • Reisdetails

    Reiscode:
    TOG
    Categorie:
    Avontuur
    Groepsgrootte:
    6 - 10
    Dagen:
    10
    Prijs:
    vanaf 3.295,-
  • Routekaart

  • Film

Meld je aan op de nieuwsbrief, bekijk onze videos en de reisplanner